Kőszeg

2014.07.08. 18:20

Nem ilyen várat akartak a kőszegiek

Kőszeg – Újabb szakasz előtt áll a Jurisics-vár felújítása. Mennyire elégedettek a kőszegiek az eddigi felújítással?

Némethy Mária

 

„A kőszegi vár 1200 éves fennállásához képest a legutóbbi 13 éve tartó periódusa egy pillanat csupán", állítja egy cikkben Ferdinánd Árpád, a felújítást végző tervezőcsapat vezetője.

És még nincs vége. Csütörtökön rendkívüli ülésen döntenek a képviselők arról, három pályázó közül melyik cég folytathatja majd a felújítás első ütemének harmadik fázisát augusztusban. Először a külső várudvar újul meg, a külső híd, azután a belső várudvar és híd, a hajdani turistaszálló épülete. A lényeg: nem kell majd botorkálni a hepehupás várudvaron.

Pócza Zoltán az Esterházy-címert mutatja a vár bejáratánál, mellette Somogyi Györgyné és Kiss Péter. Sem a vár színe, sem az acél-üveg szerkezetű lift nem nyerte el a tetszésüket. Fotó: Zergi Borbála

Mennyire elégedettek a kőszegiek a megújult várral?

– Egy kicsit púpos, egy kicsit sánta – sűríti egy mondatba a véleményt Pócza Zoltán, a művelődési központ igazgatója, akinek munkahelye is ott van, meg szívügye is a vár: a felújítás elvi hátterét ő dolgozta ki, az új funkciókról ő beszélt, mert állítja: – A várat el kell adni. Nem tudom, ki találta ki a színét, sehol nincs még egy barna vár. Amikor itt járt Orbán Viktor miniszterelnök, ő is kérdezte: miért lett barna? Jópofán azt szoktam mondani: csokivár a miénk. De ez nem öröm.

Bejárjuk a várat. Közben Pócza Zoltán sorolja, mi mindent szerettek volna. Például ha már van lift (de minek, most sem jár), az menjen le a pincéig. Nem megy. Szeretett volna a második emeletre egy kiállítóhelyet. Nem lett. A földszinten a nagyobb tér megvalósult, a kirándulók leülhetnek, a drága acél-üveg monstrum büfé viszont túlméretezett, ronda.

Pócza Zoltán mutatja a gyilokjáró megsérült, letakart részét. Fotó: Zergi Borbála

– Tiltakoztunk ellene, hiába – említi keserűen Pócza Zoltán. – Szerettem volna, ha a lépcső eltűnik, de hogy helyette ezt az üveg-acél gyilokjárót kapjuk, nem gondoltam.

– Rengeteg pénzbe került, ráadásul fél évet csúszott miatta az építkezés, hiszen ez a fő menekülő útvonal, tehát két órán át ki kell bírnia akár 900 fokos hőséget is – magyarázza Kiss Péter, a városfejlesztési bizottság elnöke, aki kivitelezőként is részt vett a vár felújításában. Egy darabon le van takarva a „gyilokjáró", mert áprilisban ráesett valami, és a kopófelülete szélvédőként összetört. Kiss Péter magyarázza, 70 wattos égőből 300(!) darab került az épületbe, hiába tiltakoztak ez ellen is. – Azt tapasztaltam végig, ha gondunk volt, két-három hónapig választ se kapott az önkormányzat a felvetésére, hiába voltak a kirohanások – hallom az elnöktől.

Kiss Péter, aki elmondta: az „acélcsoda" miatt fél évet késett a kivitelezés. Fotó: Zergi Borbála

Továbbmegyünk. A vár legértékesebb részén, a reneszánsz folyosón mészkőlap a borítás, kétéves, de már töredezik.

– Öreganyám nyári konyhája! – mondja Pócza Zoltán a lovagterem burkolatára. Nem ilyet szeretett volna, de padlófűtést igen. Amúgy a lovagteremben kiállítótér is lett, és jó, hogy van beépített hangfalrendszer. – Az ide érkező látogatók kíváncsiak a várra, de megnézése után többségüknek lesújtó a véleménye, mert nem ezt várták. A lift, az üveg-acél „gyilokjáró", a büfé kicsapja a biztosítékot, ugyanakkor hiányolják az Esterházy-oltárt, amely most valahol porosodik – hallom Somogyi Györgynétől, a város idegenforgalmi szakemberétől.

Ki tehet róla, hogy rengeteg pénzből ilyen felemásra sikeredett a felújítás? Válasz: a műemlékesek, a tervező is tőlük függött.

– Az, hogy a lovagteremben parketta helyett kő a burkolat, elfogadtam, de nagyon zavar az a lift és az üvegfolyosó. Tudom, hogy ezt nem Kőszegen, hanem Budapesten döntötték el, sajnos rosszul. Költségeket emelt, esztétikát rombolt. Mégis azt látni kell, hogy a város önmaga soha nem tudta volna a legnagyobb műemlékegyüttest felújítani, ehhez a saját erőn felül jelentős uniós forrásra is szükség volt. Összességében minden okunk meglehet arra, hogy a város polgáraival együtt örüljünk a megszépült várnak – hallom a végszót Preininger Ferenc kőszegi lakostól.

Biztosan sokan gondolják így. Meg úgy is, hogy annyi pénzből másképpen is kinézhetne a vár. Szépen, kifogástalanul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!