Kőszeg

2014.10.25. 10:30

Példaadó bemutatók - Orsolya-napi vásár Kőszegen

A 13. Orsolya-napi vásárt rendezték meg pénteken és szombaton. A rendezvény mára országos minta is lett

Némethy Mária

Kőszeg október végi gasztronómiai rendezvénye évek óta élmény.  Mert akármilyen az időjárás, a jó program vonzza az embereket. Egy kis nyúlpörkölt, betyárgombóc vagy sütőtöktorta gesztenyecsíkkal, fehércsokis gesztenyetorta mellett talán jobban fogyott a forralt bor, a pálinka, mint máskor. De csak ennyi utalt a rossz időre.

A város civil szervezetei most is kitettek magukért. Sütöttek, főztek és adományokat gyűjtöttek. Mégis más volt ez a vásár, mint máskor. Példaadóvá lett. Mintául szolgált az ország más vidékeinek is.

A pénteki sajtótájékoztatón erről beszélt V. Németh Zsolt államtitkár és a kőszegiek is, akik hátra is és előre is tekintettek. Van mire büszkének lenniük.

Bakos György, az Írottkő Natúrparkért Egyesület elnöke tájékoztatta a sajtó munkatársait arról, hogy ez már a 13. alkalom, hogy a natúrpark civil szervezetei és vásárosai várják vendégeiket a történelmi várfalak alatt. Különlegesség, hogy ezúttal az Írottkő Natúrpark mellett az Őrségi és a Fertő-Hansági Nemzeti Park ízei is megkóstolhatók.

Básthy Béla kiemelte, hogy három évvel ezelőtt szintén októberben az Írottkő Natúrparkért Egyesület szervezte azt az osztrák-magyar projektnyitó rendezvényt, amelyen összegyűltek a magyar natúrparkok, és elkezdődött a Magyar Natúrpark Szövetség megújítása. Az együttműködés azóta is intenzív, mára már közös kiadványa és egy hete közös internetes honlapja is van a Magyar Natúrpark Szövetségnek (www.naturparkok.hu), folyamatos az együttműködés, az egymástól való tanulás. Az Írottkő Natúrpark például tavaly egy roadshow keretében négy natúrparki térséget is meglátogatott, tovább építve a személyes kapcsolatokat.

V. Németh Zsolt államtitkár elmondta, hogy a sajtótájékoztató pillanatában az országban hét helyen egyszerre zajlik a nemzeti parkok és natúrparkok gasztronómiai és helyi termék kínálatát bemutató rendezvény, így a Hortobágyon, Tatán, Hollókőn vagy Békéscsabán is lehetőség van a nemzeti és natúrparkok termékeinek megkóstolására. A natúrparkok működése és ez a rendezvény is mutatja azt, hogy a környezetvédelem, a vidékfejlesztés és az agráriumnak ez a helyi termék előállító tevékenysége szerves egységet képeznek. A natúrpark nem csak a természet- és tájvédelemre koncentrál, hanem lényegi eleme, hogy a fenntarthatóságra figyelve helyi termékeket állít elő, elősegítve a fenntartható turizmus fejlődését. A Vidékfejlesztési majd Földművelésügyi Minisztérium szakmai háttérintézete és a környezetügyért felelős államtitkárság is részese annak az egy éve elindított együttműködésnek, melynek célja a natúrparkok további fejlesztése. Ennek első eredményeként ezév januárjában Fazekas Sándor miniszter aláírta a natúrparki cím használatát szabályozó koncepciót, és jelenleg is zajlik az a munka, melynek célja, hogy a natúrparkok fejlesztési koncepciója is elkészüljön, különös tekintettel az induló európai uniós fejlesztési időszakra. A kormányzat számos intézkedéssel segítette a helyi termékek piacra jutását. Ezek közül kiemelendő az őstermelői rendelet, mely lehetővé tette, hogy az őstermelők a helyi termékeket 40 km-es körzetben könnyebben piacra vigyék, illetve közbeszerzés nélkül értékesítsék az óvodák, iskolák konyháinak. De említhetők a falusi vendégasztal szabályozásának változásai is. Közülük a legújabb, hogy a szállásadó a maga kifogta halat kínálhatja vendégeinek.

Dr. Markovics Tibor utalt a 90-es évek közepére, amikor az országban elsőként kezdeményezték az Írottkő Natúrpark megalapítását. Az alapgondolat szerint az állami természetvédelmet megtestesítő nemzeti parkok mellett szükség van az önkormányzatok, civilek és turisztikai vállalkozások együttműködésére épülő natúrparkokra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!