Kőszeg

2016.07.15. 17:00

Tanulmányúton - Natúrpark-iskolai mozgalom indulhat

Kőszeg - Az osztrák natúrparkok kiválóan működnek, jó mintát nyújthatnak a magyar oldalon működő, hasonló szervezeteknek. Emiatt szervezett egy határ menti műhelytalálkozóval egybekötött eszmecserét a Magyar Natúrpark Szövetség.

Simán Klára

Ausztriai tanulmányúttal egybekötött műhelyfoglalkozást tartottak július első hetében a magyar natúrparkok környezeti neveléssel foglalkozó szakemberei és a natúrparkok fejlesztésében állami feladatot ellátó Herman Ottó Intézet munkatársai Kőszegen.

- A Magyar Natúrpark Szövetség által szervezett találkozó célja a nemzetközi összevetésben is mintaértékű osztrák natúrpark-iskolák működésének tanulmányozása volt - tudtuk meg Básthy Bélától, a szövetség elnökétől. A natúrparkok feladatai közül kiemelkedik a tudatformálás és a környezeti nevelés, hiszen sem természet- és környezetvédelmi, sem turisztikai, sem vidékfejlesztési céljaikat nem érhetik el, ha lakosságukban nem tudatosul a természeti értékek, erőforrások megőrzésének, fenntarthatóságának jelentősége.

A résztvevők Básthy Bélával, a szövetség elnökével Pöllaubergben tanulmányozzák, mi merre van
Fotó: Dr. Kiss Gábor

Ennek a környezeti tudatosságnak a fontosságát ismerték fel Ausztriában, ahol 2009 óta 80 általános iskola szerzett natúrpark-iskola címet, melynek odaítélése egységes kritériumrendszer alapján, folyamatos minőségbiztosítás mellett történik.

A natúrpark-iskolák prog-ramjában a természetismeret és a környezetvédelem mellett kiemelt jelentőségű a natúrparki táj és a benne élő, azt alakító ember kölcsönhatásának, az adott térség egyedi sajátosságainak ismerete. Ezek a lakosság együttműködése nélkül nem fenntartható táji adottságok ugyanis meghatározó szerepet kapnak a natúrparkok fejlesztése, turisztikai kínálatának alakítása során.

A tanulmányút szervezéséhez fontos segítséget nyújtott az Osztrák Natúrpark Szövetség, amely a stájerországi Pöllau-völgyi és a burgenlandi Geschriebenstein Natúrparkot ajánlotta mintaként. A hat magyar natúrparki térségből - Cserhát, Budakörnyéki, Koppányvölgy, Hét Patak Gyöngye, Írottkő, Szatmár-Bereg - érkező magyar résztvevők az osztrák iskolák mellett szabadtéri helyszíneket is felkerestek, például a pöllaui szabadtéri osztálytermet és a rohonci madármegfigyelő tornyot.

Csoportkép Pöllauban, a háttérben az apátsági templom tornya
Fotó: Dr. Kiss Gábor

A programból nem maradt ki a hazai tapasztalatok megosztása sem, a natúrparkos csoport felkereste a lukácsházi biotájházat, illetve az Őrségi Nemzeti Park Bechtold István Látogatóközpontját is.

Básthy Bélától megtudtuk, hogy a találkozón döntöttek a szövetség környezeti nevelés munkacsoportjának megalapításáról - a magyar natúrparkok környezetitudatosság-fejlesztő tevékenységének összehangolása, illetve egy magyar natúrpark-iskolai mozgalom elindítása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!