Kőszeg

2015.09.11. 09:54

Tíz éve mércéjük a minőség - Jubileumi ünnepségen köszönte meg a munkát a Kőszegi Művészeti Egyesület

Kőszeg - Kőszeget az Isten is a művészetek városának teremtette! - Így gondolja prof. dr. Lőrincz Zoltán, a jubiláló rangos egyesület alapító elnöke, s így gondolják ezt a most tíz éves Kőszegi Művészeti Egyesület tagjai is.

Némethy Mária

Tíz éves fennállását ünnepelte estébe nyúlóan a dr. Lőrincz Zoltán művészettörténész vezette Kőszegi Művészeti Egyesület. A kultúra és a művészet erejét tíz éve nemzetközi értelemben is nívósan tolmácsoló civil szervezet a református templomban tartotta jubileumi ünnepségét, amelyen sokak munkáját köszönték meg.

2005-ben azzal a céllal alakult meg a kétnyelvű (magyar, német) az egyesület, hogy a város, a régió, s ezen túl a művészeti közélet meghatározó szereplője legyen. A kiállításokon kívül kisebb koncertek, felolvasó estek szervezésével a kőszegi és környékbeli művészek támogatása, bemutatkozásuk elősegítése volt elsődleges célja az alapítóknak: a Kőszegen letelepedett német Erwin Birnmeyer festőművésznek, művészettörténésznek, dr. Lőrincz Zoltán művészettörténésznek és Németh János festőművésznek.

Az alapítók célja maradéktalanul teljesült

Ezt bizonyítja a megyében is rangossá vált fontos rendezvényeik sora, s az a szombati ünnepség, amelyen a Vas Megyei Önkormányzat elismerő oklevelét kapta meg az egyesület. Huber László, Kőszeg polgármestere így jellemezte tevékenységüket:

- A Trianon miatt földrajzilag csonkává lett Kőszeg kulturális határait tolta ki ez a civil szervezet nyugat felé, megszüntette ezzel a szellemi élet vasfüggönyét, nívósabbá és pezsgőbbé tette a város kulturális életét úgy, hogy az a révükön európai mértékkel is megállja a helyét.

Dr. Lőrincz Zoltán, az egyesület alapító elnöke az indulásról szólva örömét fejezte ki amiatt, hogy nemcsak képzőművészek, hanem zenészek, irodalmárok is tagjai az egyesületnek. (Vannak köztük Ausztriából, Belgiumból, Hollandiából, Németországból, Svájcból és az USA-ból származók is, akik a városban, vagy környékén laknak.) Fájdalmaként említette, hogy törzshelyük, a Művészetek Háza kiállítóhelyként megszűnt számukra, viszont reménykedik abban, hogy egy-két éven belül a Bálházban megtelepedhetnek .

- Régóta mondom: Kőszeget az Isten is a művészetek városának teremtette! hangsúlyozta dr. Lőrincz Zoltán, akinek kiváló szervező munkáját Gerhard Krutzler alelnök köszönte meg.

A másik alelnök, Németh János festőművész tervezte azt az oklevelet, amelynek átadásával sokak munkáját ismerték el a jubileumi ünnepségen, amelyen a tagok munkáiból kiállítás is nyílt a Csillagteremben (szeptember 20-áig látható), majd befejezésként estébe nyúló kerti partin vettek részt a nemzetközi társaság tagjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!