Új kötet

2018.02.22. 19:37

Tóthárpád Ferenc 60 – életműve rendhagyó bemutatóval

Hatvanadik születésnapja alkalmából mutatták be Tóthárpád Ferenc író, költő, szerkesztő legújabb kötetét a Jurisics-vár lovagtermében.

Vas Népe

Tóthárpád Ferenc és Farkas Csaba a Jurisics-várban rendezett születésnapi közönségtalálkozón Fotó: Németh Iván

Kalandos hatvan évet tudhat maga mögött Tóthárpád Ferenc, aki Szombathelyen született, Dénesfára, a szülői házba vitték haza, de kőszeginek vallja magát. Hatvanadik születésnapja alkalmából rendhagyó könyvbemutatóval állt a közönség elé. Az alkotó festményeit a vár folyosógalériáján, a publikációiból álló anyagot pedig a lovagteremben lehetett megtekinteni.

Pócza Zoltán, a Jurisics-vár igazgatója, az est házigazdája köszöntötte. A számos meglepetéssel szolgáló műsorban minden fellépő Tóthárpád Ferenc írásaival szerepelt. A TáF 60 című közönségtalálkozón Farkas Csaba, a Magyar Kultúra Lovagja, a Szülőföld Kiadó ügyvezetője volt a beszélgetőtárs. Kékkovács Mara, a Budapesti Operettszínház színművésze versmondásával örvendeztette meg a szerzőt és a közönséget. A balassagyarmati Csalogató együttes meglepetés versdalokkal is szerepelt. A kőszegi Rózsabors Műhely ugyancsak több olyan feldolgozást adott elő, amelyet még senki nem hallhatott. A művek hangzását a szintén TáF-kedvenc Kőszegi Vonósok együttese tette még teljesebbé. A gyermekkor, a vers és a zene viszonya, a szülőföld–haza–otthon fogalomhármasa, a Vadalma című dráma, és még számos témakör került „terítékre” olyan produkciókkal fűszerezve, amelyek szórakoztatóvá alakították a több mint kétórás „előadást”.

Tóthárpád Ferenc és Farkas Csaba a Jurisics-várban rendezett születésnapi közönségtalálkozón Fotó: Németh Iván

– Nagy örömömre olyan emberek tiszteltek meg ezen az estén, akik valamilyen módon a pályám részévé váltak. Igazán megható, hogy sokan eljöttek. Szándékaim szerint az est célja az volt, hogy saját eszközeimmel egy keveset vissza tudjak adni az olvasóimnak – nyilatkozta az ünnepelt.

A rendhagyó születésnapi könyvbemutatóvá kerekedő estén Devecsery László szólt a januárban megjelent Dőzsöl az égen a Hold című, nemrég a boltok polcaira kerülő könyvről is.

(A verseskötet mellékleteként kották és a Rózsabors Műhely versdalai is megtalálhatók CD-n). Az új versgyűjtemény, a Végtelen fragmentuma címet viseli. (Az illusztrációkat, egy rézkarcsorozatot, S. Horváth Ildikó készítette.) A költőtárs szólt a kötet versi világáról is, amelyek zeneiségét Kékkovács Mara előadása szemléltette. Tóthárpád Ferenc tíz esztendőt várt arra, hogy újra a felnőttekhez írjon. A Hajszálrepedések című könyve után megint egy évtized válogatott verseit rendezte sorba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!