Kőszeg

2015.05.19. 17:32

Új tudásközpont Kőszegen

Kőszeg – A Pannon Egyetem elindította a kőszegi innovációs kutatóbázis és tudásközpont fejlesztését. A kutatásfejlesztési projektre 282 millió forint áll rendelkezésre október 31-éig. A projekt indításáról kedden sajtótájékoztató volt az Európa Házban.

Némethy Mária

Miszlivetz Ferenc professzor, az Európa-tanulmányok Intézet Alapítvány (ISES) elnöke elsőként arról beszélt, hogy Magyarországon teljesen újszerű, inter- és transzdiszciplináris központ létrehozása a cél Kőszegen. Egy olyan nemzetközi műhely, amelyben neves professzorok és fiatal tehetségek a világ nagy dolgairól vitáznak, elmélkednek szabadon. Egy olyan központ ez Kőszegen, ami nincs még Magyarországon, de van például Bécsben, Londonban, vagy Berlinben. Magyarország első, újszerű tudásközpontjáról rengeteget beszéltek a januárban elhunyt Hankiss Elemér professzorral, aki az idén már XX. kőszegi nyári egyetem mindegyikén itt volt.

A kiváló tudós emlékére Kőszegen egy Hankiss Központot, vagy Hankiss Archívumot hoznak létre. Kérdésünkre elmondta: erre két helyszín jött eddig szóba, a volt Művészetek Háza, illetve a Chernel utca 10. alatti épület. Miszlivetz professzor megemlítette, hogy meghívták Kőszegre Köves Slomó rabbit is, aki a világvallások gyökereiről indít kutatást a Párbeszéd projektben.

- A Pannon Egyetem új központja ez Kőszegen, ugyanakkor a kőszegi egyetemi életnek egy új dimenziója is – szögezte le Miszlivetz professzor.

A sajtótájékoztatón Zétényi Lili, Hankiss Elemér özvegye arról beszélt, hogy férjének szívügye volt Kőszeg, mindig nagy örömmel jött ide, mert inspiratív közegben érezte itt magát.

Miszlivetz Ferenc professzor és Hankiss Elemér özvegye, Zétényi Lili a keddi sajtótájékoztatón. Fotó: Unger Tamás

Kroó Norbert fizikus, kutatóprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA volt főtitkára, majd 2005-től alelnöke, azt emelte ki, hogy Kőszeg megérdemli az ország támogatását, s az Európai Unióét is, hiszen Trianon miatt van mit törlesztenie. Hankiss Elemért igazi tudósnak említette, aki „bölcsként" gondolkodott a világról. Így a kvantummechanika fontosságát, hatását az emberi gondolkodásra a világon elsőként ő ismerte fel. Kroó professzor azt is szóvá tette, hogy földrajzi értelemben is nagyon jó, hogy ez a tudásközpont Kőszegen jön létre, hiszen Pannonia felsőoktatási szempontból nincs egyensúlyban Kelet-Magyarországgal.

Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Nemzetközi és Európai Uniós Ügyekért felelős helyettes államtitkára a Stipendium Hungaricum programról szólt. Arról, hogy hazánkban az oktatáspolitika célja, hogy az Európai Unió valamint az Európai Felsőoktatási Térség irányelveivel összhangban elősegítse a magyar felsőoktatás nemzetköziesítését, minőségfejlesztését, erősítse a magyar tudományos elit nemzetközi kapcsolatait, növelje a felsőoktatási intézménynek kulturális sokszínűségét és népszerűsítse a világban a versenyképes magyar felsőoktatást. Ez megalapozza a hazánkban végzett külföldi hallgatók személyes és szakmai kötődését Magyarországhoz, potenciálisan elősegítve a magyar sajátosságok és érdekek hazájuk elitjének körében történő megismertetését/megértetését, megalapozva ezáltal az adott országban hazánk gazdasági kapcsolatai fejlesztéséhez, piacra jutási törekvései támogatásához szükséges kapcsolati tőkét.

- Ebben Kőszeg hívószóvá válik – hallottuk a helyettes államtitkártól. Elhangzott még: 124 ösztöndíjas jelentkezett (köztük professzorok is, meg doktorit végző fiatalok is), közülük 70-et fogad Kőszeg, ahol egy-három-hat hónapon át élnek, dolgoznak, vitáznak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!