Kőszeg

2015.03.25. 11:04

Visszapillantás - Tíz éve alakult a Kőszegi Művészeti Egyesület

Kőszeg - Tízéves a Kőszegi Művészeti Egyesület. Pénteken a vár lovagtermében jubileumi kiállítással ünnepelnek.

Némethy Mária

A Kőszegi Művészeti Egyesület 2005-ben alakult azzal a céllal, hogy a város, a régió, de ezen túl is a művészeti közélet meghatározó szereplője legyen. Három alapító tagja volt az egyesületnek. A Kőszegen élő Birnmeyer Erwin német festőművész, művészettörténész, dr. Lőrincz Zoltán művészettörténész professzor és Németh János Kőszegen élő festőművész. Az egyesület fő tevékenységi területe a képzőművészet (festészet, szobrászat, iparművészet), de kötődik a zenéhez és az irodalomhoz is, ezért a kiállításokon kívül kisebb koncertek, felolvasó estek szervezésével is foglalkozik. Elsődleges feladatuknak a kőszegi és környékbeli művészek támogatását, bemutatkozásuk elősegítését tekintették az alapítók.

Az egyesületnek jelenleg 107 tagja van, közülük 39 művész. Minden rendezvényük kétnyelvű, magyar és német, hiszen tagjai Ausztriából, Belgiumból, Hollandiából, Németországból, Svájcból és az USA-ból származnak, Kőszegen és annak környékén laknak. Évente 8-10 kiállítást, 4-5 irodalmi vagy zenei rendezvényt szerveznek.

Fotó: Unger Tamás

Az egyesület nyitórendezvénye 2005. április 16-ától május 1-jéig az a Promenád Kiállítás volt, amely nyolc helyszínen zajlott egyszerre a városban 27 művész részvételével.

– Ez az az egyesület, amely Kőszeg művészeti életében önszerveződésével új megközelítést és civil egyesületként példát is hozott – emeli ki jelentőségét Básthy Béla alpolgármester, aki a művészeti egyesület pénteki, jubileumi kiállítását megnyitja majd. – Az alapítók és a tagok nem azt nézték, hogy a várostól mit kaphatnak, hanem pozitív modellként példaértékű volt kezdettől az önszerveződésük és önállóságuk. Így élik 10 éve az életüket. A többnyelvűségük pedig Kőszeg évszázados hagyományait élesztette fel. A közös ügy, a művészet szeretete határon átnyúló kapcsolatrendszert alakított ki a kulturális életben. Harmadrészt azt emelném ki, hogy Kőszegre nagyon nívós, Kossuth-díjas kiállítókat is hoztak. Mindezért köszönet dr. Lőrincz Zoltán professzornak, az egyesület elnökének, aki integráló személyiség, és ezt Pável Ágoston-díjjal ismerte el március 15-én a megyei önkormányzat is.

Fotó: Unger Tamás

Az egyesület „Visszapillantás" című jubileumi tárlata pénteken 17 órakor nyílik a vár lovagtermében 18 művész alkotásaival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!