Kőszeg

2013.11.12. 17:15

Wagner, meg a diákok

Kőszeg - A Jurisich Miklós Gimnáziumban látható az a tárlat, amellyel a diákok és tanáraik Richard Wagner 200. születésnapja előtt tisztelegnek.

Némethy Mária

A zenei világ az idén ünnepli Giuseppe Verdi és Richard Wagner születésének 200. évfordulóját. A romantika két nagy géniuszának életműve több különleges koncerten csendült már fel. Richard Wagner művei az érzelmektől és szenvedélyektől átitatott, mitikus zenei ösvényen át a képzelet birodalmába visznek.

Kőszegen, a Jurisich Miklós Gimnáziumban most együtt van a képzőművészet, a zene és az irodalom. A gimnázium művészeti tárgyakat tanító pedagógusai Richard Wagner születésének 200. évfordulója alkalmából képzőművészeti pályázatot hirdettek meg a diákság körében.

Témája a Trisztán és Izolda című opera. Annak története alapján illusztrációt, plakáttervet vagy jelmeztervet készíthettek a tanulók úgy, hogy megidézzék a mű sajátos hangulatát. Művük technikáját a festészet, a grafika vagy a fotográfia közül maguk választhatták meg.

A kiállítás megnyitásán és az eredményhirdetésen már túl vagyunk. Trifusz Péter tanár méltatta a beérkezett pályaműveket, keletkezésének történetét vázolta fel. Közben Wagner muzsikájának hangjai aláfestésül szolgáltak a történet részleteinek felolvasásához. A díjazott tanulók, Dalos Flóra, Auer Alexandra és Illés Dorottya, értékes könyvjutalmat kaptak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!