Kőszegpaty

2015.03.10. 11:05

Múltidéző - Kastélyból szociális otthon

Kőszegpaty - 1980 októberében új bővült a megyei hálózat. 35 éve Kőszegpatyon járt a Vas Népe újságírója, hogy az Eszterházy-kastély helyreállításáról, átalakításáról számoljon be.

Kelemen Attila

Kőszegpatyon, a volt Eszterházy-kastély, a maga külső-belső adottságaival szinte magától kínálta az alkalmat az ilyen célú hasznosításra. Miután az addigi használó, a szombathelyi Vegyesipari Vállalat könyvjóváírással átadta az épületet, 1980-ban az év elején nyomban meg is indult a helyreállítás, átalakítás. Mindkettőre szükség volt, hogy a neki szánt funkciónak minden tekintetben megfeleljen a kastély.

A Közúti Igazgatóság egyik építészmérnöke, Kövér József társadalmi munkában készítette el a szükséges terveket.

Kőszegpatyon, a volt Eszterházy-kastély, a maga külső-belső adottságaival szinte magától kínálta az alkalmat az újrahasznosításra.

Hogyan lett igazi, kényelmes otthona itt 30 idős embernek? Mindenekelőtt az addig volt helyiségek, termek, szobák javarészének átépítésével. Régi válaszfalak dőltek ki, hogy méterekkel odébb, másutt újakat állítsanak, másképp, praktikusabb módon tagolták a belső részt. Fürdők (számszerint négy), egyéb szociális helyiségek, raktárak, melegítőkonyha, két ebédlő, társalgó, az osztályvezető nővér szolgálati lakása egészítette ki a 2-8 ágyas szobákat.

Az akkori munkát megelőzte az új nyomvonalon haladó vízvezeték- és csatornarendszer kialakítása, szerelése. A leendő anyaintézmény, az Acsádi Szociális Betegotthon (ennek kihelyezett részlege lett a kőszegpatyi), önerőből, szakmunkásai révén egyik fő részese volt a helyreállításnak. Az említett hálózati szerelések mellett ők vállalták az új ablakrámák, tokok elkészítését, s vele az ajtók beillesztését is. A végső munka, a már elkészült újjávarázsolt épület takarítása, környékének rendbetétele, a parkosítás, csinosítás ugyancsak az otthon alkalmazottainak feladata lett. A házigazda gondosságával munkálkodtak azon, hogy az augusztus 20-ra tervezett átadás rendben időre megtörténjen.

A leendő anyaintézmény, az Acsádi Szociális Betegotthon, önerőből, szakmunkásai révén egyik fő részese volt a helyreállításnak. Fotó: VN-archív

A Költségvetési Üzem és a Vegyesipari Szövetkezet kőművesei, segédmunkásai, akikre a vakolás, csempézés, padozatlerakás és egyéb belső szakipari munkák elvégzése hárult. Néhány szoba lassan már teljesen kész volt a helyszíni szemle során, ezekbe napokkal később a festők is megérkeztek.

A munkálatok lázasan folytak, mint ahogy a cikk szerzője is írta: Még minden a feje tetején, ahogy ilyenkor mondani szokták. Fél év múlva azonban az ideköltöző idős emberek hálás mosolya nyugtázza majd a mostani erőfeszítéseket.

Így lett!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!