Kőszegpaty

2017.06.02. 15:00

Többszínű rózsafa Kőszegpatyon: hogyan csinálja?

Csodálatos látvány tárul azok szeme elé, akik Kőszegpatyon a Kossuth utcában járva jól figyelnek. Horváth Péter udvarán százszám nő a rózsa: igazi ligetet varázsolt a kertből.

Vadas Krisztina

Horváth Péter 25 éve mentőgépkocsi-vezetőként dolgozik. Nem könnyű munka, de megtalálta azt a hobbit, amellyel teljes mértékben kikapcsolódhat: a kertet szépítgeti, amikor csak ideje engedi. Főként rózsákkal foglalkozik, több tucat bokron nőnek a virágok az udvaron. De ne csak hagyományos bokrokra gondoljunk, a vadrózsák igazi szemkápráztató látványt nyújtanak: egy törzsből több különböző színű rózsaág is kibújik.

Péter kutyusa szívesen pihen a bokrok alatt
Fotó: Unger Tamás

Amikor megmutatta nekünk csodálatos kertjét, elmondta: édesapja kezdett el a rózsákkal foglalkozni, ő folytatja ezt a hagyományt. De vajon hogyan csinálja, hogy többszínű virág is kinyílik egy fán?

Oltani nem tud - mondta el nevetve, így nemesítéssel mixeli a növényeket. A vadrózsa csipkebogyóját leszedi, télre hagyja hidegen érlelődni. Tavasz végén pedig lefejti a csipkebogyó húsát, csak a magot tartja meg. Ezt a rózsatő egyik leveléhez ülteti be, ebből nő aztán ki az új színű ág. Jelenleg a legtöbb árnyalatot felvonultató fáján öt különböző rózsa nő: sárga, rózsaszín, narancs, vörös és a legkülönlegesebb ágon fekete.

Persze itt még nincs vége: Péter évről évre újabbakkal kísérletezik és folyamatosan szépítgeti édesapja hagyatékát, a gyönyörű kertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!