Kőszegszerdahely

2015.07.31. 13:37

Hazalátogatott az érsek - Dr. Seregély István gyémántmisét tartott több helyen megyénkben

Kőszegszerdahely – Dr. Seregély István nyugalmazott egri érsek az idén ünnepli pappá szentelésének hatvanadik évfordulóját. Ebből az alkalomból hálaadó gyémántmisét mutatott be a héten több helyen az egyházmegyében. A sort szeretett falujában, Kőszegszerdahelyen kezdte.

Némethy Mária

Nagy tisztelettel és megható szeretettel fogadták Kőszegszerdahelyen az egyházközség tagjai és a település lakói híres papjukat, dr. Seregély István nyugalmazott egri érseket, aki Harangozó Vilmos címzetes apát, kőszegi esperesplébános, valamint dr. Perger Gyula toronyi plébános kíséretében érkezett gyémántmiséjére. A templom zsúfolásig megtelt már, mikor az érsek – tíz évvel aranymiséjét követően – ismét egykori szeretett kis templomának oltárához lépett. A mise kezdetén virággal és verssel köszöntötte őt Mersich Martina, majd Abért István egyházközségi elnök üdvözölte. Az érsek úr hálát adott, hogy itt lehet, és megköszönte az ajándékot. Azt emelte ki, hogy gyémántmiséje nem érdem, hanem Isten ajándéka. Elmesélte, hogy mikor esténként imádkozik, egykori kis temploma mennyezetére gondol, ahol a Hiszek egy Istenben és a Miatyánk jelképei láthatók a freskón. Annak idején még ő készíttette ezeket a festményeket, illetve a jelmondatát is, amely a boltozaton ma is olvasható: „Én vagyok az út, az igazság, és az élet”.

Dr. Seregély Istvánt nagy szeretettel, tisztelettel és örömmel fogadták a hívek Kőszegszerdahelyen (Fotó: Szilvágyi Marcsi - Tóth Fotó)

Hét évig teljesített szolgálatot 1974-1980 között Kőszegszerdahelyen dr. Seregély István. Gyenge egészséggel, de fáradhatatlanul látta el lelkipásztori szolgálatát. Közszeretetnek és köztiszteletnek, nagy népszerűségnek örvendett akkor is. Nem kis teljesítmény volt a szocializmus idején, hogy Kőszeghegyalján négy templomot újíttatott fel. Ez máig felejthetetlen teljesítmény. Véleménye szerint ez csak az itt élő emberek összefogásával sikerülhetett.

Egészségi állapota miatt ma már félve vállal el feladatokat, de mikor felkérés érkezett Kőszegszerdahelyről, minden akaratával azon volt, hogy el tudjon jönni. Arra kérte a résztvevőket, adjanak együtt hálát azért, hogy ez az ünnep létrejöhetett. Visszagondolva az életére azért is hálát ad, amit elrontott, mert mindig tudott bocsánatot kérni, és reméli, hogy a kőszegszerdahelyiek szívében csak jó emlékeket hagyott.

Prédikációjában dr. Seregély István arról beszélt, hogy minden embernek használnia kell a kapott talentumokat: ahová rendelte őket a sors, ott tisztességesen helyt kell állni. Az ő életútja sem volt könnyű, 18 évi kápláni szolgálat után nevezték csak ki plébánosnak Kőszegszerdahelyre, majd Kőszegre. Azután érte a váratlan feladat: II. János Pál pápa hazánk legnagyobb egyházmegyéje élére állította, egri érsek lett. Hálát ad azért, hogy püspöktársai megválasztották a püspöki konferencia elnökévé, majd az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának alelnökeként nyolc évig látott el szolgálatot. Kiemelte, hogy csak örök hűséggel és mindenen átívelő kitartással lehet Istent szolgálni.

Gyémántmisés áldását követően a plébánia udvarán megtartott agapén szinte mindenkivel váltott egy szót. A kőszegszerdahelyiek örömmel nyugtázták, hogy emlékezetén az idő semmit sem fogott: név szerint emlékezett minden egykori segítőjére, tanítványára, a hívőkre. Megköszönte, hogy annak idején elfogadták kezdő plébánosként Kőszegszerdahelyen.

Az agapé után a plébánián rendezett vacsorán adták át a kőszegszerdahelyiek dr. Seregély Istvánnak azt a neki nagy örömöt okozó albumot, amelyben a régi emlékeket gyűjtötték össze: történeteket írtak bele fotókkal. Kőszegen, majd pénteken Szombathelyen is volt gyémántmiséje Seregély Istvánnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!