Közélet

2019.02.07. 17:30

Mindig akad egy-két autós, aki meglepi a forgalmat irányító vagy elterelő rendőröket

Sárga Suzuki a bicikliúton

Elsőként a tegnapelőtti esetet említjük, amikor a 87-es úton egy BMW szabálytalan előzéséből történt baleset, ott a 87-es utat Táplánszentkereszt közelében teljesen le kellett zárni, a forgalmat a falun keresztül terelték el. A helyszíni szemle vége felé érkezett egy sárga Suzuki, amelynek a vezetője úgy gondolta, hogy mivel a faluban a szűk utakon bedugult a forgalom, ő a bicikliúton haladva kerüli ki a baleset helyszínét. Úgy, hogy a bicikliút tíz méterre halad az út mellett, ahol legalább fél tucatnyi rendőr állt egyenruhában. Miután megállították, annyit mondott, hogy siet. Természetesen vissza kellett fordulnia.

Fék nélkül

Szintén ugyanennél a balesetnél az útlezárást biztosító rendőr megkülönböztető jelzéssel keresztbe állított autója, valamint az úton láthatósági mellényben karjelzésekkel terelő rendőr látványa sem volt elég egy másik autósnak ahhoz, hogy megértse, hogy ezt az „akadályt” nem úgy kell leküzdeni, hogy fékezés nélkül, a tereléssel ellentétes irányba, két záróvonalon és egy forgalom elől elzárt területen, a szembejövő sávba áttérve hajt el az egyenruhás mellett.

Képünk nem illusztráció: ez az autós tényleg a bicikliutat választotta
Fotó: Horváth Balázs

Járdára hajtott

Következő „versenyzőnk” Szombathelyen, a Hunyadi úton közlekedett, ahol egy baleset miatt a négysávos út belváros felé tartó két sávját le kellett zárni, a forgalmat egy áruház parkolóján keresztül terelték el. A lezárást egy rend­őrautó végezte a két sávon keresztbe állítva, megkülönböztető jelzéssel, egy rendőr is állt ott. Az érkező autós mindezt úgy „értelmezte”, hogy felhajtott két kerékkel a járdára, és jobbról kikerülte a számára érthetetlen okból elé kerülő akadályokat, majd behajtott a lezárt területre, ahol csodálkozott, hogy az utat elfoglaló roncsok miatt nem lehetett továbbmenni.

Fékezés nélkül belehajtott

A hét elején viszont vétlenül balesetet szenvedett pótkocsis teherautós a 86-os úton Katafánál már nem volt ennyire szerencsés. Az első balesetet, mikor egy Renault a teherautó pótkocsiját felborította, még megúszta a teherautó, majd a többórás, bonyolult műszaki mentés után a sofőr elköszönt a helyszínen lévőktől, beült a járműbe, és az addig sértetlen teherautóval haza indult, de ekkor egy Peugeot személyautó érkezett, ami valahogyan bekeveredett a több órája teljesen lezárt útszakaszra, és frontálisan az álló teherautónak hajtott. A Peugeot vezetőjének nem tűnt fel, hogy villogó rendőrautó és irányítani próbáló rendőrök mellett hajtott el, majd még az sem volt furcsa, hogy sárga villogóval több autómentő, kamionmentő, útellenőrző jármű és megkülönböztető jelzéssel álló autó is áll az amúgy lezárt útszakaszon, fékezés nélkül hajtott az álló teherautónak.

A rendőrök néha megkérdezik, mégis, hogy gondolták ezt vagy azt az autósok, legtöbbször a következő válaszok hangzanak el: „sietek”, „arra van dolgom”, „nem gondolja, hogy kerülni fogok?” De a kioktató hangnem sem ritka. Például hogy a rendőr csak ne mutogasson, inkább mondja meg nekik, hogy merre menjenek.

Egyszer a Szily János utca lezárásánál olyan autóssal is találkoztunk, aki az ablakot lehúzva egészen egyszerűen odakiabált a rendőrnek, hogy menjen arrébb a keresztben álló rendőrautóval, mert nem fér el tőle…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!