Közélet

2019.04.14. 07:00

Hatvan esztendeje a szakmában – A szombathelyi pincérek doyenje: Tóth István

Mit ajánl? – kérdezem az étlappal a kezemben, és a szeméből kiolvasom, hogy innentől nyert ügyem van, főleg, hogy rábólintok a betyárlevesre. Mert Pista bácsi szereti, ha a vendégek kikérik a véleményét. A törzs­vendégek pedig tudják, hogy amit ő ajánl, az egészen biztosan rendben van. Dicsérem én is a levest, de nem ájul el tőle, „rosszat én sose hozok ki”, mondja, és hogy tisztában legyünk azzal, nem a levegőbe beszél, elárulja: bár megbízik a szakácsokban, de szalontüdőt, pacalt és zuzapörköltet csak úgy ajánl a vendégeknek, ha előtte a konyhán megkóstolta, és nem talált kivetnivalót bennük.

– De fess ma, Pistabá – jegyzi meg az egyik vendég, mire ő kihúzza magát, hogy aztán kibeszélhessük a régi időket idéző viseletét. A fehér pincérkabátot nemrég varratta – kénytelen volt, mert készen már nem kapni ilyet –, fehér vasalt ing, pantalló, fényesre suvickolt félcipő. A zsebekben sörnyitó, számolócédula, kihegyezett ceruza és egy doboz gyufa – volt idő, amikor ezek egyike sem hiányozhatott a pincérkabát ­zsebéből. És persze a brifkó: „na, azt a pénzt szeretném, ami ebben megfordult”, nevet fel, és bár nem emlékszik, hány helyen szolgált vele a tárca, de a néhány régi bankjegyet és családi fotót rejtő darabot ma is nagy becsben tartja.

Pista bácsi, ahogy a vendégek nemigen látják: ülve és ráérősen beszélgetve. Hatvan éve kezdte a szakmát, van mit mesélnie
Fotó: Horváth Balázs

Mire fel ez az elegancia? Pista bácsi legszívesebben mindennap így dolgozna. Szerinte egy pincérnek ma is így kellene kinéznie – „na jó, a csokornyakkendő egy kicsit túlzás, én is jobban szeretem a sima nyakkendőt”, mondja. Most pár napig így fogadja a vendégeket.

Számolásba kezdünk: 1959-ben került a Gyöngyös étterembe tanulóként, dolgozott a Szőlőskert és az egykori Vidám étteremben, a nagyszállóban, a Vaoszban, a Hemóban, a Magyar tengerben – hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Emlékszik mindenre: a törzsvendégekre, az árakra: „a Béke presszóban tizenhathatvanért adtunk egy palack balatonmellékit, zenés áron (értsd: este) meg húszhetvenért”. Már rég élvezhetné a gondtalan nyugdíjaséveket, de azt mondja, nem tud meglenni munka nélkül. Egyszer megpróbálta: tíz napig bírta, mert hiába a parkerdei kiskert, nem találta a helyét, de szerencsére meglátta a hirdetést, hogy a Korrektbe pincért keresnek. Néztek is nagyot, amikor személyesen jelentkezett, ő meg akkor, amikor próbamunkára hívták. Ez négy éve volt, azóta ott dolgozik.

Tóth István a régi időket idéző munkaruhában két törzsvendéggel: Somkuthy Balázzsal és Rezes Attilával
Fotó: Horváth Balázs

Azt már a munkaadójától – vagy ahogy ő hívja, a menedzserétől –, Németh Pétertől tudom, hogy Pista bácsi nagyon komolyan veszi a munkáját: bár 11-re kellene járnia, már 8 órakor benn van – addigra a piacot is végigjárja, ahol ha pucolt velőt lát, vesz egy kilót, hogy meglepje vele a kollégáit –, szalvétát hajtogat, kikészíti a leveses tálakat, készül a déli rohamra. A vendégek imádják: a pulthoz, konyhához közeli placc az övé, és ha ott éppen nincs hely, a törzsvendégei nem ülnek át a másik részre, inkább megvárják a szabad asztalt. A fiatalok is szeretik – annak ellenére is, hogy Pista bácsi néha szóvá tesz nekik ezt-azt. A múltkor egy fiatalember érkezett a barátnőjével, és amíg az ételre vártak, a fiú folyamatosan a telefonját babrálta. Persze csak addig, amíg Pista bácsi oda nem lépett, és meg nem jegyezte, hogy ha ő ilyen csinos lánnyal üldögélne egy étteremben, rá sem nézne a telefonjára.

– Más a világ – mondja, de azért igyekszik alkalmazkodni. Tudomásul veszi, hogy a grafitceruza és a számolócédula már retrokellék, de ha rábíznák, megreformálná a felszolgáló­képzést. Mert szerinte ezt a szakmát nem az iskolapadban, hanem a gyakorlatban lehet megtanulni.

Régen minden pincér zsebében volt számolócédula, gondosan kifaragott grafitceruza, sörnyitó és egy doboz gyufa
Fotó: Horváth Balázs

Kérdezem, hogy bírja a napi több óra cikázást. Félreint, és felhúzza a nadrágja szárát, hogy lássam: visszérnek nyoma sincs. Táppénzen egyszer volt: „1985-ben, amikor a Rumi út és a Rózsa Ferenc körút kereszteződésében belémjött a lajtahansági állami gazdaság vezetőjének a sofőrje, na, akkor az idegsebészeten tértem magamhoz”, meséli, és kiderül, orvosnál is csak az egészségügyi könyve miatt járt a minap.

Azt mondja, a munka élteti – „ha nem dolgozhatnék, talán már nem is élnék”–, és persze nem mulasztja el megemlíteni a feleségét, Zsuzsát, aki sok-sok éve jó és megértő társa, és aki a mai napig minden áldott reggel kikészíti a tiszta és vasalt ruháját.

Meddig akar pincérkedni? Azt mondja, decemberben lesz 75 éves, és úgy érzi, ötévnyi munka még simán benne van. „Persze, csak ha a menedzserem is úgy gondolja”, biccent a főnöke felé. Búcsúzunk. Még szorítom a kezét, amikor ő fél lábbal már a fogasnál van, hogy felsegítse a kabátomat. Mert Pista bácsi nemcsak jó pincér, de úriember is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!