Erdőt, hegyet bejártak

2021.10.11. 12:40

Kipróbálták az új túraútvonalakat, és felavatták a felújított Rumi-házat Csepregen

Egész napos programra várta a csepregi önkormányzat és az Írottkő Natúrpark Egyesület a természet és a túrázás szerelmeseit szombaton. Dél­előtt ki lehetett próbálni a natúrpark két új túraútvonalát, de szerepet kapott a helyi gasztronómia is. Délután felavatták a felújított Rumi-házat.

Polgár Patrícia

20211009 Rumi-ház avatója, Csepreg, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Szombaton túranapon debütáltak az Alpannonia projekt legújabb, csepregi útvonalai. A 9 órakor kezdődő túrarendezvényen az Írottkő Natúrpark Egyesület bemutatta a Csepregi-hegyet érintő új natúrparki jelvényszerző Light és Hard fantázianevű körtúráit. A 6,5 kilométeres Light Betyárok és lovagok körtúra 2–2,5 óra alatt teljesíthető. Az útvonal a csepregi Bene-tótól indul.

A Hard Boldogasszony bora körtúra 3,5 óra alatt teljesíthető és 14 kilométer hosszú, az Attila utcai parktól indul. Szombaton 9 és 13 órakor indult vezetett túra, 10 órakor pedig Mesetúra a gyermekeknek. Az útvonalakon egyébként önállóan is végigmehetnek a túrázók, ehhez információs anyagot adnak az egyesület munkatársai, de telefonos applikáció segítségét is kérhetik a túrát teljesítők. A szombati túra résztvevői útközben a csepregi hegy borászainak borait, a célhoz megérkezve pedig a csepregi hobbikovászolók által készített pereceket és langallót is megkóstolhatták. A túrát teljesítők jelvényt kaptak.

A 9 órakor kezdődő túrán indulók nem sokkal 13 óra után értek a Rumi-házhoz, ahol színes programok várták őket és az érdeklődőket. Elsőként Horváth Zoltán, Csepreg polgármestere köszöntötte a megjelenteket, köztük az erdészházat egykor tulajdonló Rumi család leszármazottait is. Elmondta, hogy a határon átnyúló Alpannonia projektben újították fel a kis erdészházat. Az útvonalak kialakítására összesen 170 ezer eurót szántak: pihenőhelyeket alakítottak ki és informá­ciós táblákat helyeztek el a túra mentén.

A Rumi-ház felújítására ebből csaknem 33 millió forintot használtak fel. Ahogy a polgármester fogalmazott, a projekt kiteljesedése az erdészház megújulása. Hozzátette, hogy a felújítás során a ház eredeti, hatvanas-hetvenes évekbeli állapotát szerették volna visszahozni, egyedül egy fedett, teraszos részt építettek hozzá, a jövőben pedig elképzelhetőnek tartja, hogy pincével is bővül az épület, így borkóstolók és egyéb kulturális programok helyszínéül is szolgálhat.

– Az egyesület az elmúlt 24 évben támogatta a tagjait, így volt ez az alpannoniás pályázatban Csepreg esetében is – mondta Bakos György, az Írottkő Natúrparkért Egyesület elnöke, aki kitért arra is, hogy a túraútvonalak kialakításakor a helyi turizmus és idegenforgalom felerősítése és növelése a cél.

A beszédeket követően Finta József csepregi plébános áldotta meg a nemrégiben felújított épületet, ezt követően a túrázók tábortűzzel zárták a délutánt.

Az útvonalak kialakítására összesen 170 ezer eurót költöttek

Kiemelt képünkön: Finta József csepregi plébános áldotta meg a nemrégiben felújított Rumi-házat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!