Iskolafelújítás

2017.09.12. 09:00

249 millióból újul meg a csehimindszenti iskola

A tető kivételével mindenütt folyik az átépítés, modernizálás a csehimindszenti általános iskolában.

Pogács Mónika

fghnfghnfghnfg Foto: fg

Fotó: fg

- A tanévnyitóink sohasem voltak eseménytelenek. Hol projektet zártunk, hol nyitottunk az év kezdetével. Ha pedig nem volt ilyen, akkor meg jubiláltunk, tavaly az iskola építésének hatvanadik évfordulóját ünnepeltük – emlékeztetett László Jánosné iskolaigazgató. Hozzátette: az idei évindítás különlegessége, hogy az iskola építési terület egészen október utolsó napjáig. Összesen 249 millió forintot költhetnek az épület energetikai felújítására egy európai uniós forrásból.

- Először külső, húsz centiméteres szigetelést kapott az épület, rá alapozó festék került. Van rész, ahol már a külső épületfestés is kész. Minden nyílászárót kicserélnek, az ablakok már újak, az osztálytermekre azonban még várjuk az ajtókat – vett sorba a munkálatok közül néhányat László Jánosné.

A padlás szintén szigetelést kap. A tetőn száz négyzetméternyi területre napelem kerül. – Új kazánt, új radiátorokat kaptunk az energetikai felújítás részeként. A fűtés faelgázosítással történik. Ehhez száraz fára lesz szükségünk. Az idei készlet rendelkezésre áll, de előre be kell szerezni a következő évekre szükséges mennyiséget, hogy az jól kiszáradjon – hangsúlyozta előrelátóan az igazgatónő.

Az átalakítások során egy volt szolgálati lakásból melegítőkonyhát, mosogatót, étkezdét alakítanak ki. Az alapokkal már elkészültek.

Az iskola hasznos alapterülete most 1116 négyzetméter. Az építkezés alatt a nyolc évfolyam többsége az iskolában maradhatott. Akik még várnak arra, hogy elkészüljenek a tantermeik, azoknak az IKSZT-pont egyik helyiségében, valamint a régi könyvtárban tartják az órákat. Ezzel együtt is zavartalanul folyik a tartalmi munka a csehimindszenti iskolában, például számos témahét szerepel a munkatervekben.

- Valljuk, hogy az élmény-alapú oktatásnak van értelme. Ha a könyvből szerzett információhoz tapasztalatot, élményt nyújtunk az adott témakörben, nagyobb esély lesz az ismeret mélyebb elsajátítására – mondta el az iskolában folyó szakmai munka jellemzőiről László Jánosné.

Az építkezés már június végén elkezdődött, mondhatni közös erővel, hiszen a bútorok, berendezési tárgyak kiköltöztetésében az egész falu segített a pedagógusoknak és az önkormányzat munkatársainak. Így lesz ez a remények szerint október végétől is, amikor a nagy visszaköltözés lesz a feladat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában