Jubileum múltidézővel, koszorúzással, fotókiállítással

2019.10.18. 20:31

60 éves a szombathelyi felsőoktatás

Nagyszabású ünnepséget tartott pénteken az ELTE Savaria Egyetemi Központja: a szombathelyi intézmény fennállásának 60. évfordulóját ünnepelték az Agora – Savaria Filmszínházban.

Nemes Judit

Az ünneplők a Berzsenyi téren megkoszorúzták Berzsenyi Dániel szobrát. A „Berzsenyi-brand” él tovább

Fotó: Horváth Balázs

1959 szeptemberében hatalmas változást hozott a város életébe, hogy a Faludy Gimnázium épületében megkezdte működését a Szombathelyi Állami Tanítóképző Intézet; ezzel elindult a felsőoktatás a megyeszékhelyen. Az ünnepségen először prof. dr. Borhy László, az ELTE rektora köszöntötte a megjelenteket:

– Szombathely szülötteként és rektorként egyaránt örömmel tölt el az a fejlődés, ami az intézmény életében a hat évtized alatt végbement. Különösen igaz ez most, hogy az integrációt követően a Savaria Egyetemi Központ működése is végre fenntartható pályára ért – mondta, hangsúlyozva, hogy 2018-ban új szombathelyi egység alakult: az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ, amely kiemelt szerepet vállal a régió pedagógusokkal való ellátásában.

Dr. Németh István, az ELTE szombathelyi rektorhelyettese, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ igazgatója úgy fogalmazott: – Mindent megtettünk annak érdekében, hogy ez a felsőoktatási intézmény tudjon adni valamit a régiónak, kibocsátottunk olyan embereket, akik a világban hírét vitték a „Berzsenyi-brandnek”, ezzel megteremtve a múlt és a jövő közötti folytonosságot.

Dr. Rádli Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai főtanácsadója „a népben, nemzetben gondolkodó pedagóguslét” megteremtése kapcsán kiemelte: az ELTE célja továbbra is az, hogy a magyarországi pedagógusképzés első számú szakmai módszertani, képzési és tudományos kutatási bázisa legyen, vezető szerepet töltsön be a pedagógusképzésben érdekelt intézmények, képzőhelyek szakmai együttműködések koordinálásában.

Az ünneplők a Berzsenyi téren megkoszorúzták Berzsenyi Dániel szobrát. A „Berzsenyi-brand” él tovább
Fotó: Horváth Balázs

Dr. Gál László professor emeritus, egykori főigazgató emlékeztetett:

– Az 1959 szeptemberével induló új intézménybe elsősorban Vas és Zala megyéből érkeztek hallgatók. Várakozáson felüli volt az érdeklődés, amelynek eredményeként 64 fős évfolyam kezdhette meg a tanítóképzős tanulmányait, az intézmény vezetésére pedig Palkó Istvánt kérték fel, aki jó pedagógiai érzékkel, következetes szigorral vezette az intézményt – emelte ki az induló esztendő adatait Gál László, aki az 1974. szeptember 1-jei tanévkezdést az iskola egyik legfontosabb dátumának nevezte: az akkori kormány megalapította a Szombathelyi Tanárképző Főiskolát.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár – aki az intézmény diákja volt – köszöntő gondolatait levélben osztotta meg a vendégekkel.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott Vas megye államigazgatása képviseletében tolmácsolta gratulációját az egyetemnek.

 

– Azt ünnepeljük, hogy az ország legpatinásabb egyetemének kampuszaként működik a SEK, és azt is ünnepeljük, hogy a megyeszékhelynek rangos felsőoktatása van – hangsúlyozta.

Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke a kampuszon töltött diákévei­ből villantott fel emlékezetes pillanatokat. Az öregdiákok képviseletében Gergó Judit, a Magyar Rádió szerkesztője osztotta meg emlékeit az intézményről.

A beszédek után a 60 éves jubileum tiszteletére – Veres Gábor szobrászművész által készített – emlékérméket adtak át a jogelőd intézmény főigazgatóinak, dékánjainak, majd a fenntartó minisztérium, a megye és a város képviselőinek. A résztvevők a Berzsenyi téren megkoszorúzták a névadó költő szobrát. Az ELTE SEK

C épületében kiállítást nyitottak a 60 év fontos pillanatait megörökítő fotókból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában