Nem gyógyított a matrac, sem a masszírozó

2018.12.03. 09:35

94 milliós csalás miatt 52 vádlott – Szombathelyen emeltek vádat a csalók ellen

Összesen 345 embert vertek át a csalók, akik gyógyhatásúként adtak el különféle eszközöket. Egy egész hálózat működött az országban, Szombathelyen is dolgoztak. Több mint 94 millió forintot kerestek, a többségük végrehajtandó szabadságvesztést kaphat, ezt javasolja a Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség.

Bakos Ágnes

Fotó: Illusztráció

Termékbemutatókon és telefonközpontjaikból árulták a gyógyhatásúnak mondott termékeiket a vádlottak, ketten voltak az értelmi szerzők és rajtuk kívül még 50 vádlott ellen készült el a vádemelés – tájékoztatott dr. Simon József, Vas megye főügyésze.

Terápiamatracot, alvásgarnitúrát, légtisztítót, lágylézer karórát, valamint különböző masszírozókat árultak – azt állítva, hogy azok gyógyító hatásúak. Sokan hittek a csalónak: 345 vásárlójuk biztosan volt.

Alapos munkát végeztek: színlelt állapotfelmérésen vehettek részt az érdeklődők. Az egész országban ténykedtek a csalók, telefonos központokat működtettek Budapesten, Tatabányán és Győrben, valamint árulták termékeiket Szombathelyen, Pécsen, Miskolcon, Szegeden, Kecskeméten és Érden. A hálózat vezetői részletes utasításba adták a termékek árusításának módját, például az irodáik dolgozói fehér köpenyt viseltek, a nyakukban fonendoszkóp – mintha orvosok lennének. Vizsgálatot végeztek, aztán közölniük kellett, hogy az érdeklődő súlyos beteg, az állapota pedig a termékeiktől fog javulni.

Lebuktak a csalók, most készült el ellenük a vádemelés.

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség 45 csalót bűnszervezetben elkövetett, több rendbeli csalás bűntettével vádolja. Velük szemben jellemzően fegyházban, illetve börtönben végrehajtandó szabadságvesztést, valamint pénzbüntetést javasol. A többi hét vádlott ellen közokirat-hamisítás bűntette a vád, ők pénzbüntetést kaphatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában