Brenner János

2018.05.02. 20:00

A boldoggá avatáson az ásványvíz volt a legfőbb fegyver és gyógyszer

Nem árnyékolta be semmilyen nagyobb baj Brenner János boldoggá avatását az Emlékmű-dombon május 1-én. A háttérben óriási szervező munka állt, és több száz ember segítő- és tettrekészsége.

Merklin Tímea

Fotó: Szendi

Készülődés

– A több mint tizenötezer embert megmozgató rendezvény előkészítése már tavaly megkezdődött, amikor Ferenc pápa 2017. november 8-án meghatalmazta Angelo Amato bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát a boldoggáavatási dekrétum közzétételére – tudtuk meg a Szombathelyi egyházmegye munkatársától, Gaspari Gábortól. Az eredetileg tervezett helyszín a felújított Berzsenyi tér és a Szily János utca lett volna, minden látvány és technikai elem oda készült. De a résztvevőktől regisztrációt kértek a rendezvény honlapján , hogy tájékozódjunk a várható létszámról, és meglepve látták, hogy a húsvétot követő napokban a szám ugrásszerűen megnőtt, 13 ezer fölé emelkedett. A tér kicsi lett, ezért gyorsan új helyet kellett keresni. Azért választották az Emlékmű-dombot, mert már voltak ottani tapasztalataik, 2016 nyarán már szerveztek oda egy egyházmegyei nagyrendezvényt: az Ákos koncerttel színesített Szent Márton Találkozón 15 ezres tömeget fogadtunk az Emlékműnél.

- Egy szűk hónap állt rendelkezésünkre, hogy a programot áthelyezzük, és ez nem ment volna a város, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentők, az áramszolgáltató nagyfokú rugalmassága nélkül, ezt dr. székely János megyés püspök az ünnepségen meg is köszönte a pulpitusról – mondta Gaspari Gábor.

Mindenhonnan érkeztek

Több mint tizenötezren regisztráltak a boldoggá avatásra, több mint 190 autóbusz érkezett szombathelyre, a legmesszebb lévő magyar városok Debrecen és Szeged voltak, de jöttek a határon túlról, Szlovéniából és Ausztriából is. A résztvevők között az ezer fős papság hazai kispapokból, szerzetesekből, nővérekből és egyházi személyekből állt. Közel 900 ministráns gyerek is érkezett, ki szülővel, ki hitoktatóval az ország minden részéből.

– Az egyházmegye rengeteg önkéntessel és rendezővel dolgozott, előzetesen levélben fordult a hívekhez, hogy vállaljanak önkéntes szolgálatot. Százan ajánlották a segítségüket, ők sárga rendezői mellényt viseltek. A karitász szintén száz piros egyenruhás segítővel jött, a cserkészek közel száz fővel. Emellett még a jogszabálynak megfelelően megbíztunk egy hivatásos biztonsági őrszolgálatot is, akik szintén száz fővel voltak jelen. Ezenkívül a polgárőrség, a rendőrség is dolgozott a rendezvényen, mindenkit köszönet illet – fogalmazott az egyházmegyei fő koordinátor, aki a hála nyelvén szólva kiemelte: nagy megtiszteltetés volt a rendezvénynek, hogy Dr. Tiborcz János dandártábornok, Vas megyei rendőr-főkapitány és dr. Gulyás Ferenc ezredes, szombathelyi rendőrkapitány nem VIP-vendégek voltak, hanem szolgálatba helyezték magukat, és személyesen láttak el feladatot a megfigyelési és ellenőrzési pontokon. Rendőrök segítettek az útlezárásoknál, a forgalomirányításnál, a VIP vendégek autóinak beengedésénél, a püspöki konferencia és az állami vendégek autóinak biztosításánál. Az egyházmegye szép gesztusnak értékelte részükről azt is, hogy Angeli Amato bíborost – aki a bécsi repülőtérre érkezett -, a kőszegi határtól motoros rendőrök kísérték Szombathelyre.

 

Mentők

A mentők négy mentőautóval, egy mentő ellátó sátorral, egy mentőorvossal, három mentőtiszttel, hat mentőápolóval vettek részt az eseményen, plusz két mentő gyalogőrrel, akik bent voltak a tömegben, ahol nem lehetett mentautóval megállni. ezen kívül voltak önkéntes segítőik, a PTE SZESZI négy tanulója, akik a mentőknél vannak gyakorlaton – tudtuk meg Köcse Tamástól, a szombathelyi mentőállomás vezető mentőtisztjétől, aki szintén úgy gondolta, hogy „ott a helye”, és vezetői felelősséget érezve az esemény iránt, személyes melléállással vállalta a koordináló, vezető szerepet a rendezvényen. – Szép, komoly kihívás volt számunkra, remek csapatunk volt, mindenki helyt állt – mondta. Főleg a szentmise alatt voltak ellátnivalók. Húsz ember szorult segítségre, köztük olyanok – idősebbek, akik távolról, busszal jöttek -, akiknek infúziót kellett adni, mert leesett a vérnyomásuk. A gyerekeket itatni kellett, ebben a cserkészek segítettek, az ásványvíz volt a legfontosabb „fegyverünk” és gyógyszerünk. Hűvösre fektettük, itattuk, bíztattuk őket, és jobban lettek. Szerencsére mindegyikkel volt felelős felnőtt személy, aki kísérte, akinek átadhattuk. Egy embert küldtünk kórházba magas vérnyomásos panaszokkal, aki összeesett, eszméletvesztése volt. A sürgősségin kivizsgálták, ellátták. Páran napszúrást kaptak, fájt a fejük, szédültek, ők hideg borogatást kaptak a fejükre, egy óra fektetés, itatás, fájdalomcsillapítás után javult az állapotuk. Semmilyen reménytelen helyzettel nem kerültünk szembe.

Rendőrök

A rendőri jelenlétről azt a tájékoztatást kaptuk dr. Kazmar Enikő r. őrnagy sajtószóvivőtől, hogy a forgalomirányításban és a rend fenntartásában résztvevő egyenruhás rendőrök mellett civil ruhás nyomozók is ügyeltek a vagyonbiztonságra. Az eseményen rendkívüli rendőri intézkedésre nem került sor, incidens nem történt. Egy család tagjai távolodtak el egymástól a tömegben, és az édesanya kérésére rendőrök segítettek a szülőknek a 16 éves fiatal megtalálásában. Ezen kívül három, a csoportjától elkeveredett zarándoknak segítettek eljutni a buszukhoz. Közülük az egyik esetben a rendőrök elvittek egy férfit Balogunyomig, ahol átszállhatott az érte visszaforduló autóbuszba, a másik két esetben pedig az érintettek még Szombathelyen megtalálták a csoportjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában