Közélet

2019.02.11. 18:15

A Fabulous Industries tagjai, a Márffy testvérek a vloggervilágba vezették be a közönséget

– Az oldalt 2015-ben indítottuk el, az elv azóta ugyanaz: a képregényekből veszünk egy-egy szuperhőst és feldolgozzuk az élettörténetüket, az alkotóikról is sok információt gyűjtünk. 1939 óta létezik képregény, így bőven van bemutatandó karakter – mesélte Márffy Marcell, a szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium diákja. A vlog alkotói többnyire maradnak háttérszereplők az egyes filmeken, előtérbe helyezve egy-egy hőskaraktert a maga élettörténetével, képességeivel, jellemzőivel. Mostanában azonban az sem ritka, hogy a fivérek maguk is feltűnnek a filmben, törekvésük szerint humoros és szórakoztató megszólalásokkal, ezekből ráadásul követőik praktikus ötleteket kaphatnak – akár szuperhősfigurák költséghatékony gyűjtéséhez. Az oldal működtetésének irodalmi indíttatása is van. – A mai fiatalok jelentős része nem szeret olvasni.

A Márffy fiúk is szuperhősként jelentek meg Fotó: Vincze Kornél

Az ókori ember szerette a mitológiai hősöket, a mai gyermekek a mesehősökért rajonganak. A képregény is lehet ismeretforrás, ráadásul ezek igényes látványvilággal egészítik ki a történetet. Mindez ugródeszka lehet a regények olvasásához, az olvasás megszerettetéséhez – hangsúlyozta Márffy Bence, aki végzős történelem–­magyar szakos hallgató az ELTE Savaria Egyetemi Központjában. A fivérek célja mindemellett a képregényrajongók számának növelése is. – Nézőink javarészt korábban láttak egy szuperhősös filmet, s szeretnének többet tudni a szereplőről: kicsoda ő, honnan jött, mit csinál. A figura alapos megismertetése az én célom – mondta Márffy Marcell. Az előadáson sorjáztak a szuperhősnevek: azoké, akiket mindenki ismer, s olyanoké is, akiket a nagyközönség kevésbé, pedig részei a képregényvilág hősuniverzumának. – A képregény műfaja kevéssé elismert idehaza, miközben Amerikában a kultúra, az irodalom részévé nyilvánították. Pedig van komoly, vállalható hagyomány: a magyar képregény megalkotója Jókai Mór volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!