Gyerekeknek pár perc elég a tanuláshoz

2018.08.26. 14:42

A gólyalábra is igaz: könnyebbnek látszik, mint amilyen

Kipróbáltuk a gyerekeknek szánt gólyalábat a Kalandvárban. Az ügyesebb gyerekeknek pár perc elég a tanuláshoz, nekünk ennél kicsit több kellett.

Budai Dávid

Fotó: Unger Tamás

Sajnos egy valamire való gólyalábat nem tudtunk kipróbálni a karneválon, mivel azok a hatalmas gólyalábak, amelyekkel a mutatványosok járnak, a lábhoz vannak erősítve, kapaszkodásra pedig nincs mód, így a magunkfajta tollforgatók menthetetlenül nagyot esnének, amint elindulnának, ezért inkább ellátogattunk vasárnap délelőtt a Kalandvárba és mentünk egyet a gyerekeknek való gólyalábbal.

Fotó: Unger Tamás

Mint kiderült, ez sem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Gyenes János, a Játékos Tudomány játszóház vezetője elmondta, a gólyalábazás titka a folyamatos mozgás, apró lépésekkel állandóan korrigálni kell, megállni egy pillanatra sem lehet. Gólyalábazni amúgy valószínűleg szinte mindenki meg tud tanulni, ha eléggé elszánt, bátor és nem adja fel egykönnyen. Először azt kérik a próbálkozóktól, hogy csak egyik lábukkal álljanak fel a gólyalábra, majd lendüljenek előre, mikor ez már megy, kipróbálhatják úgy is, hogy mindegyik lábukkal ráállnak, majd előre lendülnek. Mikor már ez is megy, jöhet az utolsó szint, amikor már nem teszik le a lábukat. Az ügyesebb gyerekek pár perc alatt megtanulják és simán mennek a gólyalábakon pár kört. Mint kiderült, mi a hat lépéses rekordunkkal az ügyetlenebb gyerekek táborához tartozunk. – 15 éve járom a vásárokat, de soha nem láttam még, hogy egy gólyalábas elesett volna, olyat viszont igen, hogy megbotlott.

Budai Dávid újságíró gólyalábon Fotó: Unger Tamás

A szombati felvonuláson az egyik mutatványos gólyalábas pörögve haladt, mikor egy pillanatra elveszítette az egyensúlyát, de azonnal korrigált, így nem történt baj – mesélte Gyenes János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában