heti öt órában

2018.09.11. 14:00

A gyerekek a szlovén nyelvet és irodalmat, plusz népismeretet tanulják Felsőszölnökön

Szeptember 3-án reggel becsengettek az új tanévre a Kossics József Kétnyelvű Általános Iskolában is. Az idén a 65 diák és pedagógusaik vadonatúj tető alatt kezdhetik meg munkájukat.

Tersztyánszky Krisztina

A felsőszölnöki iskolába igyekeztek a diákok

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

 

A felsőszölnöki iskolába igyekeztek a diákok
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Ropos Mártontól, az Országos Szlovén Önkormányzat elnökétől megtudjuk: 2012. július 1-jétől az OSZÖ vette át az óvodával együtt a gyermekintézmény fenntartását. Akkor a KLIK-hez kerültek az iskolák, és mivel ennek nem járt volna a nemzetiségi plusznormatíva, a kis létszámú iskola talán már nem is működne. A szlovén önkormányzat viszont gyermekenként évente 540 ezer forint kiegészítő támogatást kap a nemzetiségi oktatási intézmény működtetésére. Így a zökkenőmentes munka mellett folyamatosan szépül is az 1925-ben épült, és 1985-ben korszerűsített iskolaépület. A nyáron 44 millió forintos kormányzati támogatásból megújult az egész, 1400 négyzetméteres tetőszerkezet, a palát cserépfedés váltotta fel. Négy tanterem és a folyosók is új burkolatot kaptak. A helyi önkormányzat pályázata révén pedig kívül-belül megújult az önkormányzati konyhával közös épületben működő óvoda is.

Reggel nyolc órakor begördül az iskola elé a járatos busz, megjöttek a gyerekek, kezdődhet a tanítás. Az iskola 65 növendéke közül 58-nak tanulóbérletet váltott az iskola, jönnek Szentgotthárdról, Szakonyfaluból, Alsószölnökről, de még a falu túlsó végéről is. Az elsőben hét nebuló kezdi meg a tanulmányait, a legnépesebb évfolyamon tizenkettő az osztálylétszám.

A nyolcosztályos iskolában a 2005/2006-os tanévben vezették be a két tanítási nyelvű oktatást. A gyerekek mind a nyolc évfolyamon heti öt órában tanulják a szlovén nyelvet és irodalmat, plusz egy órában a népismeretet. Ezen felül alsó tagozatban a környezetismeret-, a rajz-, az ének-zene, a testnevelés- és a technikaóra két nyelven zajlik, ami a felsőben kibővül az informatikával, a természetismerettel, a biológiával és a földrajzzal.

– Ez a gondunk, hogy nehezen tudunk minden tárgyból olyan szaktanárt alkalmazni, aki a szlovén nyelvet is jól ismeri

– tudjuk meg Treiberné Doncsecz Ildikó igazgatótól. – Áthidaló megoldásként a szlovénul nem tudó tanárokkal képzési szerződést kötünk, két éven belül középfokú nyelvvizsgát kell tenniük. A nyelvtanulásban segítünk, mégis nehéz ezt a feltételt teljesíteni. Előfordul, hogy egy-egy kolléga feladja.

A nyelvi képzésben sokat segít, hogy az iskolában és az óvodában is egy, az anyaország által biztosított szakember dolgozik az egész tanéven át. Az iskolában ő tartja a felsősök szlovén nyelv és irodalom óráit, és segít azoknak a szaktanároknak, akiknek még nehézségük van a nyelvvel. Sajátos együttműködésben, kölcsönösen tanulnak egymástól az órákon. Szlovéniából lehet „pályázni” mentorokat is, akik a délutáni énekkari, színjátszó, hagyományőrző foglalkozásokat tartják. A kétnyelvű képzést minden szülő elfogadja. Egyrészt tudják, hogy a helyben működő, jól felszerelt, a tankönyveket, a kirándulásokat és a táborokat is ingyenesen biztosító iskola csak ezzel a feltétellel maradhat fenn, másrészt belátják a szomszédos ország nyelvének fontosságát.

Ami pedig ennél is fontosabb: ha nem is hozza már mindenki otthonról az ősök nyelvét, valamilyen módon szinte minden gyermeknek vannak szlovén gyökerei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában