Fülledt hetünk lesz záporokkal

2019.06.18. 07:00

A héten 30 Celsius-fok alatt marad a maximum-hőmérséklet – A szél is alábbhagy

Enyhe hajnalok és csaknem 30 Celsius-fokos délutánok ígérkeznek június harmadik hetére a Szombathelyre kiadott prognózis szerint, és várhatóan ázhatunk is.

Bakos Ágnes

Hőségnap nem valószínű, zivatarok annál inkább várhatók a héten

Fotó: VN-archív

Hektikusan vonultak a zivatargócok, lokálisan jelentős csapadékot kapott egy-egy terület – tekintett vissza a hőségnapokat lezáró csapadékra Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. A csapadéksáv északkeleten volt a legaktívabb, például Rakamazon 144 milliméter csapadék hullott, meggyméretű jég kíséretében, pedig azon a területen a havi átlag a most lehullott mennyiség fele csupán – mondott példát az extrém zivatarra az észlelő.

Hőségnap nem valószínű, zivatarok annál inkább várhatók a héten

Vas megye most kimaradt a jelentős zivatarokból, záporokból, a Rábától keletre volt több, de ott sem sok. Rábagyarmatról néhány millimétert jelentettek, Kőszegen, Szombathelyen alig mérhető csapadék volt – számolt Pétervári Tibor. Előre tekintve további csapadékot ígér, ezt mutatja a prognózis. – Kedd estétől egészen szombatig bármikor, naponta lehet záporeső, zivatar, nem csendes eső – mondta. Nem lesz zárt felettünk a felhőzet, vagyis záporok, zivatarok közben kisüt majd a nap, ennek nyomán fülledt lesz a levegő. Kedden már nem lesz olyan erős a szél, mint hétfőn volt, csak a zivatarokat kíséri jelentősebb légmozgás.

– A hőmérséklet nem nagyon esik vissza, de 30 Celsius-fok alatt marad a maximum. Vasárnap egy hidegfront mögött csökken a hőmérséklet, aztán emelkedik megint – mondta. Két-három napos periódusokban felfrissül az idő – összegezte az észlelő. Nem lesz hideg hajnalonként sem: az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi előrejelzése szerint 17 Celsius-fok körül alakulhat a napi minimum-hőmérséklet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában