Évforduló

2019.07.18. 07:00

A Hold meghódítása – Filmvetítés és az esti égbolt kémlelése a Fő téren

Három előadással, egy filmmel és távcsöves észleléssel készültek a szervezők a Hold meghódításának ötvenedik évfordulójára és a részleges holdfogyatkozásra.

Budai Dávid

Holdraszállás 50., Szombathely, 20190717, ut, Vas Népe/ Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Az Agora – Savaria mozi és a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület (GAE) közösen szervezett egy igazi holdas programot kedden este Holdra látás, holdra szállás címmel a moziban és a Fő téren. A mintegy kétszáz érdeklődő pár óra alatt szinte mindent megtudhatott a Holdról és kulturális jelentőségéről. Az első előadást, a Hold és megfigyelői címmel, Mitre Zoltán, a GAE elnökségi referense tartotta. Megtudhattuk, hogy a holdnaptár már 30 ezer évvel ezelőtt is létezett, ahogyan őseinknek feltűnt az is, hogy az állatok viselkedése valamiképpen összefüggésben van a holdfázisokkal. Egészen komoly időtávot felölelő ciklikusságot is megfigyeltek, például, hogy a nyári telehold 19 évente nagyon alacsonyan jár.

A Hold kultusza Egyiptomban is megfigyelhető volt, ahogyan a Holdnak köszönhetően következtetett Arisztotelész az i. e. 4. század közepén, hogy a Föld valószínűleg gömb alakú, mivel holdfogyatkozás idején a földárnyék ívelt alakú. A holdfogyatkozás említése persze nem volt véletlen, keddről szerdára virradó éjszaka részleges – 66 százalékos – holdfogyatkozásban gyönyörködhettek azok, akik az égre pillantottak, a holdas program résztvevői mindezt természetesen távcsövek segítségével tehették meg. A 22 órakor kezdődő égi jelenségig azonban ekkor még sok idő volt, így az érdeklődők előtte még két előadást is meghallgathattak és egy filmet is megnézhettek.

 

Dr. Szabó M. Gyula, az MTA doktora, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium igazgatója a Szombathelyen végzett holdi becsapódások vizsgálatáról és annak jelentőségéről beszélt. Kiderült, pár év alatt rengeteget fejlődött a technika, köszönhető a közelmúltban beszerelt új távcsőnek (lásd keretes írásunkat), és így már sokkal pontosabb képet kaphatunk a Holdra hulló égitestekről, meteoritokról. Mindez azért nagyon fontos – hangsúlyozta a szakember – mert így a Földet érő becsapódásokat is jobban meg tudjuk érteni, azokra jobban fel tudunk készülni. Az első ember, a holdra szállás történetét bemutató Oscar-díjas film előtt, Dr. Péntek Kálmán a GAE egyesületi elnöke elő­adásában Neil Armstrongnak és magának a holdra szállásnak állított emléket. Az elő­adások és a film levetítése után, végül mintegy százan mentek a Fő téren 10.45-kor felállított távcsövekhez, ahol a holdfogyatkozás mellett a Jupitert és a Szaturnuszt is megfigyelhették az érdeklődők.

Háromszoros

Új, minden eddiginél pontosabb mérésekre alkalmas távcső került az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumba júniusban. A műszerrel a Hold felszínéről és a távoli csillagok jellemzőiről kapható részletesebb kép. A kozmikus hatások és kockázatok kutatási programban a Holdba csapódó meteorok rövid (20–30 ms idejű) felvillanásait keresik majd a szakemberek. Az új ASA AZ800 távcsővel a későbbiekben a csillagok légkörének és mozgásának színképét is vizsgálhatják. Ezeket a megfigyeléseket jelenleg egy 50 centiméteres műszerrel végzik, a nagyobb távcsövön azonban a háromszor halványabb csillagok is elérhetők lesznek, még nagyobb pontosság mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában