érettségi 2019

2019.05.06. 10:33

A játék, szinkronizált filmek és régészet a magyarérettségin – Szombathelyi középiskolában jártunk

A közép- és emelt szintű magyarvizsgával kezdődött a tavaszi érettségi szezon. A Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban jártunk, ahol 144-en veselkedtek neki a feladatmegoldásnak pontosan 8 órakor.

Tóth Kata

Fotó: Unger Tamás

Nagy Dávid Zsolt, Nagy Gábor, Plózer Petra és Pusztai Gabriella 12 C-sek, a premontrei gimnázium katonai és rendészeti tagozatának diákjai, elmondásuk szerint nyugodtan aludtak a hétfőre virradó éjjel. A műelemzés – a novella- és az összehasonlító verselemzés – szempontjait azért még átnézték, és a költők, írók életrajzát. Gabriella az érvelést, a hivatalos levél szabályait is tanulmányozta – reggel úgy gondolták, a könnyebb feladat mellett döntenek majd. Ady-t, Radnótit, József Attilát mondták kedvenc szerzőiknek, és bevallották, hogy nem a magyar, inkább a matematika- és a történelemérettségitől tartanak – az utóbbinak főleg az írásbeli részétől.

Dávid szakácsnak, Gábor programtervező informatikusnak készül, Petra az ELTE SEK-re, ő dietetikus szeretne lenni; Gabriella fogászati asszisztens. Závecz Daniellával és Varga Richárddal is váltottunk szót – ők sem izgultak túlságosan. Ricsi érettségi után Ausztria felé kacsintgat, Daniellát a gazdálkodás szak érdekli.

Véghné Busics Hilda igazgatótól megtudtuk, 144-en érettségiznek az idén a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban közép- és emelt szinten. További 38 olyan diák, aki alsóbb évfolyamba jár – tizedikesek vagy tizenegyedikesek, akik angolból, németből vagy informatikából előrehozott érettségit tesznek. Emiatt öt vizsgabizottság dolgozik, plusz egy, mert a Vas Megyei Kormányhivatal ebbe az iskolába kérte a középszintű érettségi vizsgabizottságát. Ma a diákoknak négy órájuk van a feladatmegoldására. Középszinten egy 60 percre tervezett szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatot tartalmazott az első feladatlap.

 

Ami már tudható: a játék fogalmáról, játékkutatásról szóló szöveget kellett elolvasniuk és értelmezniük a diákoknak a középszintű magyarérettségi első részében. A kétoldalas szöveg értelmezése után szövegértési kérdések vártak rájuk. A diákoknak ezután egy rövid, 120-200 szavas fogalmazást kell írniuk egy gyakorlati kérdésről. Két téma közül választhattak: vagy a szinkronizált filmekről írhatnak érvelést, vagy egy hivatalos levelet kell megfogalmazniuk egy régészeti leletről. Fél tíztől már a második feladatsoron dolgoznak a vizsgázók. A műelemzés/összehasonlító műelemzés megírására 150 percük lesz.

A középszintű magyar írásbelin kilenc teremben zajlik a vizsga a Premontreiben. Helyesírási szótárból négy jutott minden vizsgaterembe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában