Teremtésvédelem a Háló Tábor témája

2018.08.03. 18:26

A kapcsolatokat a szeretet hozza létre és működteti a művészet, a költészet eszközeivel

Harmóniában a teremtéssel címmel hétfőn kezdődött, ma ér véget a 17. Kárpát-medencei Háló Tábor az FM DASzK mezőgazdasági középiskolájában.

Tóth Kata

Uzsalyné dr. Pécsi Rita az építő kapcsolatokról beszélt Fotó: SzP

Kapcsolódásra vagyunk teremtve, kérdés azonban, hogy a társas kapcsolatainkban valóban személyként tudjuk-e kezelni egymást, vagy ügyeket intézünk, teljesítünk ezen a téren is. Hogyan válhatnak építővé a kapcsolataink, miért vagyunk bátrabbak online, mint szemtől szemben? Ezeket a kérdéseket is boncolgatta a Háló katolikus civil mozgalom idén Vépre szervezett táborának szerdai előadásán Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató. Ferenc pápa Laudato Si’ enciklikáját segítségül hívva minden nap új szemszögből fedezték fel a táborlakók – gyerekek, családok, szeniorkorúak összesen háromszázan –, hogy milyen az Isten által ránk bízott teremtett világ, kik vagyunk mi benne, és hogyan élhetünk azzal harmóniában, nem csak a környezetvédelemre fókuszálva. Hétfőn dr. Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató arról beszélt: az emberi kapcsolatok, a szeretet életszükséglet.

Uzsalyné dr. Pécsi Rita az építő kapcsolatokról beszélt Fotó: Szendi Péter

A kapcsolatokat a szeretet hozza létre és működteti a művészet, a költészet eszközeivel, az ember akaratával. A szerdai nap a család központi szerepét, a csütörtök a teremtésvédő közösségek fontosságát hangsúlyozta. Ma este dr. Várszegi Asztrik volt pannonhalmi főapát celebrálja a záró szentmisét a táborban, ahol a tudásbővítésen kívül kiscsoportos beszélgetések, sport- és játékos programok, színi előadás, csillagnézés hozták közelebb egymáshoz a Kárpát-medence minden részéből érkezett magyarokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában