Akár két hét lappangási idő

2019.04.15. 21:11

A kórházban összesen 55 dolgozót kellett beoltani – Vajon van még kanyarós beteg?

Beigazolódott a gyanú, a beteghordó is elkapta a kanyarót, viszont a férfi már gyógyulófélben van.

Budai Dávid

A Markusovszky kórház bejáratánál ott a figyelmeztetés: részleges látogatási tilalom Fotó: UT

A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház orvos igazgatója, dr. Káldy Zoltán elmondta azt is: a kórházban összesen 55 dolgozó kapott oltást; mindenki, aki kapcsolatba került a beteghordóval vagy a már korábban gyógyultan távozó első kanyarós beteggel. Az oltási sorrendet az határozta meg, hogy ki mikor és milyen kapcsolatba került a fertőző betegekkel. Befolyásolja az ellenálló képességet, hogy ki milyen védettséggel rendelkezett. A legmagasabb védettséget azok élveznek a betegséggel szemben, akik két oltást kaptak (1978 után születettek), vagy akik 1969 előtt születtek, és ugyan nem kaptak oltást, de a betegségen átestek, így a természetes immunitást megszerezték. A beteghordó március 30-án érintkezett a kanyarós beteggel, az oltást április 3-án kapta meg, a betegség első tünetei a kontaktust követően tíz nappal jelentkeztek.

A Markusovszky kórház bejáratánál ott a figyelmeztetés: részleges látogatási tilalom Fotó: UT

Ugyan a beteghordón kívül több megbetegedést nem észleltek, a kanyaró elhúzódó lappangási ideje miatt (10–14 nap) elképzelhető, hogy más is elkapta a vírusfertőzést, ám ennek veszélye napról napra csökken. Dr. Káldy Zoltán azt javasolja, akik érintkeztek a kanyarós beteggel, illetve azok családtagjai hirtelen fellépő magas láz esetén mindenképpen forduljanak orvoshoz. A magas láz mellett a kanyaró jele lehet még a kötőhártya-gyulladás, valamint a hurutos tünetek jelentkezése. Ezt követően két-három nappal jelennek meg a kiütések, kezdetben a fül mögött, az arcon, majd a törzsön és a végtagokon. A kanyaró cseppfertőzéssel terjed. Az infektológiai osztályon egyelőre fenntartják a látogatási tilalmat.

Mint ismert, egy Kazahsz­tánban dolgozó, ötvenes évei­ben járó egri férfi – aki átutazóban volt Szombathelyen – március 30-án került be a Markusovszky kórházba magas lázzal, s kiderült, a férfi kanyarós. Ő ugyan pár nappal később gyógyultan távozott az egészségügyi intézményből, egy beteghordó esetében felvetődött a gyanú, hogy elkaphatta a vírusfertőzést, ami most be is igazolódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában