Bál, muzsika: együtt egymásért

2019.01.09. 07:00

A Kőszegi Zsidó Hitközség először mutatkozott be a civil sajtóreggelin

Bálok, jótékonysági hangverseny, elismerések a magyar kultúra napja alkalmából – a január is mozgalmas lesz a civilek életében, derült ki a tegnapi sajtóreggelin.

Tóth Kata

Varga Károly, Drenovácz István és Bangó Mária Mira a civil sajtóreggelin

Fotó: VN/Tilinger-Kecskeméti Edit

Az idei lesz a 12. civil bál a Szombathelyi Civil Kerekasztal rendezésében. Kőszegfalviné Pajor Klára elnök elmondta: az SZMSZC Puskás Tivadar Szakgimnázium éttermébe várják a vendégeket február 23-án. Kapunyitás 18 órakor, utána műsor, vacsora, tombola, zenél a Ballantines együttes. Bált szervez a Mira Orient Art Kulturális és Jóléti Alapítvány is, sorban a tizediket. Február 15-én a jótékonyság jegyében zajlik majd a rendezvény a Tóvendéglőben. A mesés Kelet kel életre, a bevétellel az Aranyhíd EGYMI-t támogatják: élményterápiás kulturális és sportprogramokra juttatják el a gyerekeket.

Átadják az Erdélyi Rolika-vándorcipőt, amelyet minden évben azok kapnak, akik sokat tesznek a sérült gyermekekért. Jótékonysági hangverseny helyszíne lesz a Bartók Terem január 24-én 17 órakor. A Rum Kastély EGYMI Rumi Csigabiga Alapítványa és a Bartók Béla Zeneiskola Alapítványa javára szervezett Muzsikáljunk együtt egymásért koncerten színpadra állnak az intézmények növendékei, közreműködik a Capella Savaria. Közös énekléssel, muzsikálással készülnek az estre – a zene segítségével azok a gyermekek is meg tudnak nyilatkozni, akik szavakkal nem kommunikálnak.

Varga Károly, Drenovácz István és Bangó Mária Mira a civil sajtóreggelin
Fotó: VN/Tilinger-Kecskeméti Edit

A Dr. Kiss Gyula Baráti Kör minden évben elismeri a kultúráért tevékenykedőket. A Közösségi Kultúráért díj átadóünnepe az idén a répcelaki művelődési otthonban lesz január 19-én 14.30-kor – Bokányi Péter irodalomtörténész mond köszöntőt. Nemrég alakult civil szervezetté a Kőszegi Zsidó Hitközség. Elnökük, Mezei Péter és hitéleti vezetőjük, Harrer Norbert beszélt terveikről. Hivatalosan 2018. február óta működik az egyesület, amely fő feladatának a zsidó hagyományokra épülő hitélet koordinálását tartja. Minden héten van szombatfogadás, megemlékeznek a nagyobb vallási ünnepeikről.

Történelmüket, gasztronómiájukat, hitgondolkodásukat akarják bemutatni, programjaikkal színesítve Kőszeg kulturális életét. A Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület elnöke, Drenovácz István Cseri Dávid Elfeledett lovas legendáink című előadását ajánlotta a közönség figyelmébe. A nagy magyar lovasoknak emléket állító könyv bemutatójának helyszíne és időpontja: 11-es Huszár út 40., január 13. 15 óra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában