új funkciók

2019.07.23. 10:00

A közösséget fogja szolgálni az ölbői kastély

Új létesítményt avattak a helyiek a szombati falunapon. Az új közösségi teret a Festetics kúria épületének felújításával alakították ki.

Tersztyászky Krisztina

Ágh Péter országgyűlési képviselő és Smideleus László polgármester

Fotó: Unger Tamás

A szelestei gróf egykori uradalmi épülete a település középpontjában sokféle funkciót betöltött az elmúlt évtizedekben. Működött benne fonoda, kocsma, orvosi rendelő, voltak benne lakások, s egy ideig a mezőgazdasági kft. otthonakét is szolgált.

Szinte nincs is olyan ölbői lakos, akinek nincs valamilyen kötődése, törénete ehhez az épülethez. Az utóbbi években azonban az állaga nagyon leromlott. Smideleus László polgármester már 2010-ben, hivatalba kerülésekor elhatározta, hogy keres valamilyen pályázati forrást, hogy a falu számára oly meghatározó épületet megmentse.

Ez most végre sikerült – kiírtak ugyanis egy olyan uniós pályázatot, amely épp ráillett az építményre. A kúria felújítására és energetikai korszerűsítésére több mint 33 millió forint támogatást nyert az önkormányzat, amit mintegy tízmilliós saját erővel kellett kiegészíteni a teljes külső-belső megújításhoz.

Ágh Péter országgyűlési képviselő és Smideleus László polgármester
Fotó: Unger Tamás

A patinás épületben közösségi helyiségeket és konditermet fognak berendezni, és továbbra is itt – csak az eddigieknél jobb körülmények között – működik majd a nagy múlttal rendelkező helyi modellező egyesület.

Ágh Péter, a körzet ország­gyűlési képviselője is részt vett a szalagátvágási ünnepen. Elismerését fejezte ki a faluvezetésnek, amiért mindig tudtak élni a lehetőségekkel, így most elmondhatják, hogy mozgalmas öt év áll mögöttük. Egyebek között közösségi házat, 56-os emlékművet, új ravatalozót avattak.

A közelmúltban megkezdődött a próbaüzem az öt falu, Szeleste, Pósfa, Ölbő, Zsédeny és Hegyfalu közös beruházásában elkészült szennyvízhálózatán, amely a pósfai tisztítóba gyűjti a települések kommunális szennyizét. Az év elején vették birtokba a településfejlesztési operatív prog­ram keretében, mintegy 35 millió forintos összköltséggel felújított orvosi rendelőt.

 

A polgármester hozzátette: az év vége előtt még át fognak adni a forgalomnak két utcát, amelyek egy belügyminisztériumi pályázatból, 15 millió forint értékben fognak megújulni. A kormány által meghirdetett Magyar Falu programban több pályázati kiíráson is indul a falu, orvosi eszközök beszerzésére, valamint óvoda felújításra kérnek támogatást. A közeli tervek között szerepel egy bölcsőde létesítése is. A 750 lelkes faluban szerencsére viszonylag sok a gyermek, mintegy harminc ovissal működik az óvoda.

A faluvezetés teljes közműhálózattal és minél összkomfortosabb körülményekkel szeretne hozzájárulni, hogy a fiatal, kisgyermekes családok helyben maradjanak.

Az új közösségi létesítményt Császár Gyula plébános áldotta meg, majd Ágh Péter, Smideleus László és a kivitelező képviseletében László Péter vágta át a nemzeti színű szalagot. Az óvodások kedves műsorral készültek a falu fontos eseményére.

Az avató után táncos, zenés műsorokkal, vacsorával, bállal folytatódott az ölbői falunap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában