MEGYEI KÖRKÉP

2018.06.01. 07:00

A legtöbben nyáron szereznének jogosítványt

Mindegy, hogy motoros vagy B kategóriás jogosítványról van szó, nyáron szeretnének a legtöbben vezetni tanulni. Olyankor minden autósiskolában dömping van, ami miatt akár tovább is tarthat a tanfolyam.

Vas Népe

ghnfghnfghf Foto: fg

A diákok közül sokan ballagási ajándékként kapják a jogosítványt. De akik dolgoznak, és nincs nyári szünetük, azok is szívesebben tanulnak a melegebb hónapokban.

Min múlik?

Több vasi autósiskolával is beszéltünk. Megtudtuk: habár a tavaszi és az őszi szezon egyre kiegyensúlyozottabb, télen még mindig kevesen tanulnák a vezetést. Csak néhányan vannak, akik – kifejezetten a speciális útviszonyok miatt – ilyenkor szereznének jogosítványt. Az oktatók szerint viszont nem ezen múlik, hogy kiből lesz jó sofőr, de téli útviszonyokon tanulni nagyobb kihívás.

A motoros jogosítvány szezonja márciustól októberig tart, csak abban az időszakban lehet gyakorlati órákat venni. A legtöbben olyan okmányt szeretnének, amivel korlátozás nélkül vezethetnek. Ez azt jelenti, hogy akárhány köbcentis járműre felülhetnek majd.

A tapasztalatok egyébként azt mutatják a vasi autósiskolákban, hogy aki például csak 125 köbcentis motorra szerzi meg az engedélyt, az később visszatér hozzájuk, hogy nagyobb járműveket is vezethessen. Ezért azt szokták javasolni, hogy aki teheti, rögtön a legnagyobb kategóriával kezdjen.

A vizsga ideje

Az oktatók elmondták, hogy átlagosan 2–6 hónap alatt vizsgáznak le autóvezetésből a tanulók, de ez egyénileg változhat. Az is számít, hogy ki mennyi energiát tud belefektetni a tanulásba, nyáron a csúcsidőszakban előfordulhat az is, hogy egy-egy vizsgaidőpontra heteket kell várni. A motoros jogosítványt pedig általában ennél gyorsabban leteszik a hozzájuk jelentkezők. Maximum két éven belül egyébként be kell fejezni a tanfolyamot, addig érvényes egy sikeres KRESZ-vizsga.

Gombos Máté elmondta, ő motoros családból származik, így egyértelmű volt, hogy ő is szerez jogosítványt.

Toldi László (balról) Gombos Máténak segít Fotók: Szendi Péter

Ár

A különböző autósiskolákban hasonló áron lehet jogosítványt szerezni, 160–170 ezer forint körül mozognak a tanfolyamok, arra jönnek még rá a vizsgadíjak, és az orvosi alkalmassági költsége. Ugyanakkor érdemes körültekintően eljárni, mert nem mindig a legolcsóbb ajánlattal járunk a legjobban. Például jobb, ha megnézzük a pótórák díjait, hiszen ezek is sokat dobhatnak a végösszegen, és érdemes a különböző kedvezmények után is érdeklődni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!