A fizika mindenkié

2018.04.21. 16:04

A lószőrről, acetonról és a píről – Előadásokat és kísérleteket tartottak a szombathelyi gimnáziumban

Csatlakozott a Kanizsai Dorottya Gimnázium az Eötvös Loránd Fizikai Társulat A fizika mindenkié országos kezdeményezéséhez, ennek jegyében (a százéves iskolában) száz tablón mutatták be szombaton az elmúlt száz év magyar tudósait. És voltak különleges előadások és kísérletek például a píről, meg egy hűtőszekrénnyel kapcsolatban is.

Bakos Ágnes

Fotó: Bodorkós Máté

Szilárd Leó és Einstein szabadalmaztatott egy hűtőszekrényt: azt persze nem volt idő megépíteni, de a hőelvonással megismerkedhettek a diákok a Kanizsai gimnázium laborjában. Egy-egy csepp folyadék két kézfejre – az egyik hidegebb érzetet ad. Nem maradt sokáig titokban: az aceton hűtötte jobban a bőrt, az etil alkohol kevésbé. A lényeg pedig: ha valami párolog, az hőt von el. Márpedig a bőr receptorai a párolgás sebességét érzékelik – az aceton gyorsabban párolog, mint az etil alkohol, ezért hűt (jobban). Ez csak egy volt a rengeteg érdekesség között, amivel megismerkedhettek a diákok szombaton.

Fotó: Bodorkós Máté

Országos elismerés várományosainak előadását is meghallgathatták az érdeklődők: két tizedikes lány, Imre Anna és Hegedüs Filoména Anna azt mutatta be, hogyan jegyezhető meg a pí számsora. – Egy beadandó házi feladatot készítettünk a píről. A tanárnőnek megtetszett, aztán a Matematika mindenkinek kiírásra készítettünk belőle egy bemutatót – vázolta Hegedüs Filoména Anna. Olyan jól sikerült a munka, hogy az országos döntőig jutottak, három másik (fiú)csapattal vannak versenyben, néhány héten belül kiderül, hogy hányadik helyre jutottak a pível. A dolgozatuk nagyon sokrétű: biológiai és művészeti elemei, vonatkozásai is vannak. Elmondták például, hogy „nagyon egyszerű” megjegyezni a 3,14 további számjegyeit, csupán akusztikusan, vizuálisan és motorikusan kell rögzíteni a számsort. S hogy ez miért jó? A lányok szerint erre csak a számok szerelmesei tudják a választ.

S ha már számok: a százéves gimnáziumban száz kísérletre nyílt lehetőség a száz híres magyar találmány között, mellett az elmúlt száz évből. Magyar tudósokról állítottak össze a képsorokat a diákok, például építészeti és zenei témában is találtak érdekességet a nagyszünetben erre járó tanulók. – Megpróbáltam, ahol tudtam, személyre szabva adni a feladatot – mondta el Sinkó Andrea tanárnő. – Az egyik kislány, aki lovagol, olyan kísérletleírást kapott, amely arról szól, hogy milyen lovat vegyünk. Sötét színűt, csíkosat, zebrát vagy fehéret. Mert nem mindegy, hogy milyen módon veri vissza a Nap fényét a ló szőrzete, ettől függ, hogy mennyi bögöly száll rá. Ez a lány személyes élményt is tudott hozzátenni – számolt be a tanárnő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában