kiállítás a levéltárban

2019.08.15. 17:30

A márka neve: Savaria

Tavasz óta tartó gyűjtés eredményeként Savaria, Szombathely márkanevű emléktárgyakat, dokumentumokat állítanak ki a Savaria Történelmi Karnevál tematikájához is kapcsolódva a megyei levéltárban. Bajzik Zsoltot kérdeztük, aki a munkatársaival már rendezgeti a tárlat anyagát.

Merklin Tímea

Minden, ami Szombathely. Bajzik Zsolt levéltáros az épülő kiállításban

Fotó: Horváth Balázs

A szervezők – a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára, a Vasi Múzeumbarát Egylet és a Berzsenyi Dániel Könyvtár Helytörténeti Klubja – tavasszal hirdették meg tagságuk körében, hogy gyűjtést rendeznek, keresve a Szombathely márkanevet. Az emlékeket a levéltárban Bajzik Zsoltnál, a Savaria Múzeumban Tóth Kálmánnál, a Berzsenyi Dániel Könyvtárban Szalainé Bodor Editnél lehetett leadni.

– Tizenkilenc gyűjtőtől kaptunk kisebb-nagyobb tárgyakat, dokumentumokat – tudtuk meg Bajzik Zsolt levéltárostól, aki nyitás után a kiállításban kalauzolja a közönséget. – A 19. század végétől napjainkig gyűjtöttünk Sabaria, Savaria és Szombathely márkanevű emlékeket. Kaptunk sörös- és szódásüvegeket, giccsbe hajló emléktárgyakat a 20. század elejéről, képekkel díszített tárgyakat a szocializmus idejéből. Láthatjuk például Szombathely nevezetesebb pontjait hamutartón, kis vázán, herendi porcelánon. Szombathely címerét a háború előtti időkből, olvasó bagoly figurákat a bodrogkeresztúri kerámiagyárból, amely a ­90-es évek végéig működött.

Ezenkívül számos apró­nyomtatvány és plakát is előkerült. 1934-ben alakult meg Szombathely város idegenforgalmi irodája, míves brosúrák, kalauzok maradtak fenn onnan, amelyekhez neves grafikusok készítették a borítókat.

Minden, ami Szombathely. Bajzik Zsolt levéltáros az épülő kiállításban
Fotó: Horváth Balázs

A kiállításon hangsúlyosak lesznek a 60-as évekbeli Savaria Napok eseményei, ezeket több tárló mutatja be. A karnevál mellett megjelenik az urbanisztikai konferencia, a táncverseny, a bélyegkiállítás dizájnja. Szerepel majd néhány olyan termék is, amit a 60-as években gyártottak, köztük a Savaria cigaretta. Egyebek között a Savaria cipőgyárról is megemlékezik a tárlat, mint olyanról, amelynek termékei a világon a legtöbb helyre jutottak el a legnagyobb mennyiségben.

Bajzik Zsolt arra is emlékeztetett, hogy rengeteg intézmény vette fel és viseli máig is a Savaria nevet a gimnáziumtól a szállón, a szövetkezeten, lakberendezési áruházon át a táncegyüttesig. 1994-ben született meg az a helyi önkormányzati rendelet, amely meghatározza a város jelenlegi és római kori nevének használati lehetőségeit.

A hivatalban gyűjtötték ki ezt a figyelemre méltó adatot: csak 1996 és 2019 tavasza között 83 alkalommal kértek engedélyt a márkanév használatára.

A márka neve: Savaria – Szombathely című tárlat augusztus 21-én 17 órakor nyílik az MNL Vas Megyei Levéltárban, nyitva tart a Savaria karnevál idején, és október 4-éig lesz látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában