Röpülj páva!

2019.06.23. 07:00

A sárvári Ilonka néni az énekesi karrier helyett a családot választotta

Kovács Józsefné Ilonka néni a Fölszállott a páva elnevezésű népdalverseny elődjén, a Röpülj páván hatalmas sikereket ért el.

Polgár Patrícia

Békefi Antaltól kapott népdal kéziratával Kovács Józsefné, aki a Röpülj páván hatalmas sikereket ért el

Fotó: Vas Népe

Amikor megbeszéltük, hogy találkozunk, még nem is sejtettem, hogy beszélgetésünknek aktualitása is van, hiszen a sárvári asszony népdalos diadalmenetét éppen a napokban ismétlik a nemrég megszűnt M3 tévécsatorna online felületén.

Az idős hölgy korát meghazudtoló állapotban van. Mindenre emlékszik a versenyről, melynek idején harminckét éves volt, örömmel mesélte el annak minden mozzanatát.

Kezdet

Az egész a Vas megyei selejtezőn kezdődött, ahol több mint 60 induló közül juttatták tovább négy társával, ekkor 1969 őszét írtuk. Több hónapnyi csend után, 1970-ben a Csornai elődöntőn méretettek meg. A fordulóban – ahol vasi asszony lévén rábaközi hímzéses ruhájában állt színpadra – három népdalt kellett énekelniük.

Ilonka néni bukovinaiakat választott, azt mondja: ezek voltak mindig is a legkedvesebbek a szívének, ezek is illettek a legjobban a hangszínéhez. Az elődöntőből egyenes ágon jutott a középdöntőbe, ahol a dalok közül kiemelték az általa dalolt Keresztúron van egy legény… kezdetűt, melyet Békefi Antal gyűjtött Erdélyben, a kéziratot pedig az asszonynak ajándékozta.

A nóta akkor még kiadatlan volt, újszerűnek számított. Innen 235 ponttal az egész mezőnyt maga mögé utasítva, elsőként jutott be a soproni döntőbe. Ott a zsűri elnöke, dr. Ortutay Gyula néprajzkutató örvendett finom, tiszta választásának, dicsérte ragyogó hangját, előadásmódjának szelíd szerénységét. A Magyar Tudományos Akadémia néprajzkutató csoportjától a „Régi népdalok kiváló előadásáért díjat nyerte el, részvételét kottáskönyvvel is jutalmazták.

Ilonka néni így meséli: – Nem voltam egy sztár alkat, sosem hirdettem magam. Ha hívtak, örömmel mentem.

Békefi Antaltól kapott népdal kéziratával Kovács Józsefné, aki a Röpülj páván hatalmas sikereket ért el
Fotó: Vas Népe

Márpedig hívták. A tíz döntőst vitték közösen szerepelni. Jártak Ausztriában és Magyarország összes vidékén, felléptek „a rádió” népi zenekarának hangversenyén, de kétszer önállóan is énekelt nekik. Ezeket a felvételeket elmondása szerint néha napján még ma is hallhatjuk a Kossuth Rádióban. Jó emlékkel gondol vissza ezekre az időkre.

Család

Elárulta, a felvételek kapcsán már a rádió tagjának számított, levélben írták neki, bármikor szívesen fogadják felvételre, ha úgy gondolja. Férjével akkoriban négy gyermeket neveltek, majd jött az ötödik is. – Nem tudtam a család és a munka mellett vállalni a rádiófelvételeket. Budapestre kellett volna utaznom, ami nagyon megterhelő volt számomra.

Családját választotta az éneklés helyett. És arra, hogy ezt milyen jól tette, talán Török Erzsi híres énekesnőnk hozzá intézett gondolata a legjobb bizonyíték, aki azt mondta neki: – Odaadnám a Kossuth-díjamat a gyerekeidért.

Ilonka néni a családi életében ért el hasonlóan nagy sikereket: férjével – annak néhány évvel ezelőtti haláláig – ötvenkét évig éltek boldogságban, gondoskodtak öt gyermekükről. Kovács József volt az a férfi, aki nélkül az énekesnő sosem szerezte volna meg az országos ismertséget. Tudta, Ilonának a zene a boldogsága, nevezését is az ő hatására adta be a versenyre, s míg az zajlott, teljes mellszélességgel támogatta nejét.

Az akkor még négy csemetéjükkel otthon szurkolt a televízió előtt, csupán a döntőre tudta elkísérni. Abban az időben hatalmas dolognak számított egy ilyen kaliberű tehetségkutató, szerte az országból érkeztek a gratulációk – még Devecsery László is megkereste, írásban gratulált neki –, de megjelent az egyik akkori lapban egy vicces karikatúra is Nézzétek apafejek, Kovács néni a Röpülj pávából! címmel, melyen férfiak egy csoportja nem a csinos, fiatal nő, hanem egy szintén csinos, de népviseletes asszony után fordul meg az utcán. Ilonka nénit nagy örömmel tölti el, hogy a mai napig is előfordul, hogy hall hasonló mondatokat, még manapság is felismerik.

Emlékek

Kovács Józsefné az emlékeiből él. Sárvári lakásán két nagy becsben tartott füzettel fogadott: az egyik már elmúlt ötvenéves. Ebben minden megtalálható a Röpülj páva fordulóiról. Feljegyezte melyikben kik ellen versenyzett, ki hány pontot kapott. Másik füzetében a megmérettetés utóéletét követhetjük nyomon.

Gondosan kivágott minden cikket – lapunkban Szakály Éva is többször beszámolt róla akkoriban –, de megőrzött minden levelet, gratulációt, képeslapot, sőt néhányat a közönségszavazatokból is. Tizenkétezret küldtek rá a verseny alatt, ezek mindegyikét megkapta annak végeztével egy hatalmas kartondobozban.

Ilonka néni ma már nem bánja, hogy nem lett énekesnő, pedig a siker szinte garantált volt számára. Fiatal korában színjátszóként operetteket énekelt, később a verseny miatt kezdett a népdalokkal foglalkozni. Hatvan évig oszlopos tagja volt a sárvári egyházi kórusnak, gyakran kérték fel esküvőkre is az Ave Mariát énekelni.

Habár énektanárai – akik Budapestről jártak oktatni Ilonát – könyörögtek neki, nem bánkódik, hogy nem hallgatott rájuk. Örömmel tölti el, hogy a zene szeretetét és zenei tehetségét, melyet szüleitől örökölt, tovább tudta adni gyermekei számára. Mindegyiküknek van érzéke hozzá, van, aki még ma is zenél, énekel közülük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában