október 23

2019.10.24. 07:00

A szabadságról az 54 tuja mellett – A Kámoni Arborétumban is emlékeztek

Akkor vagyunk szabadok, ha magunk döntjük el, mikor vagyunk láthatóak – a szabadság mibenlétéről is szólt az emlékezés tegnap a Kámoni Arborétum 56-os emlékhelyénél.

Bakos Ágnes

Titkos emlékhely eresztett gyökeret a Kámoni Arborétumban 1957 tavaszán, amikor Bánó István 54 darab malonyai tuját ültetett 1956. október 23-a emlékére – idézte fel a helyszínen Károly Frigyes, a Kámoni Arborétumért Egyesület elnöke. Ahogy Bánó István, úgy az idei emlékezés szónoka is a természet embere – így szólította prof. dr. Vig Károlyt, a Magyar Rovartani Egyesület elnökét, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tudományos igazgatóhelyettesét. A szabadság fogalmáról, a szabadság határairól beszélt a szónok.

Csányi Vilmost idézte: „Minden kultúra a sokféle tilalom és a jóval kevesebb szabadság funkcionális szerveződése”. Egy másik megközelítés szerint a szabadság jogot jelent a titoktartáshoz: akkor vagyunk szabadok, ha magunk döntjük el, mikor vagyunk láthatóak és mikor nem. Aztán a tudásról beszélt, ami pedig csendben mindig megteremti a maga titkait. Így volt Bánó István is, a Kámoni Arborétumban elültetett tuják a tudás titkával mutatkoztak csak meg az emlékezőknek, amíg nyilvánvalóvá lehetett a fasor célja, funkciója. – Szerencsére a diktatúrák nem örök életűek. Az emlékezés tisztasága marad. Azokból a válogatott pillanatokból áll, amelyeket magunknak szövünk össze – mondta prof. dr. Vig Károly. A koszorúzással zárult ünnepen a Bolyai iskolai diákjai adtak verses-zenés műsort. Az 54 tujánál tartott emlékezést a Kámoni Arborétumért Egyesület szervezte a Herényi Kulturális és Sportegyesület és a Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Központ közreműködésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában