kultúra

2018.07.14. 10:50

A szlovén hagyományokkal ismerkedhettek meg a diákok 

A Kühár Emlékház hatodik alkalommal fogadta azokat a diákokat, akik aktív részesei az anyanyelv és kultúra ápolásának.

Civil/Horváth R. László

A frissen sült kenyér „kivetése” mindenkinek nagy élmény Fotó: Horváth R. László

Neubauer Zoltánné múzeum­pedagógus-táborvezető ottjár­tunkkor elmondta: egy sikeres pályázatnak köszönhetően tudták megrendezni a diákoknak az ötnapos nyári tábort. A Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola és Óvoda tanulói mellett hat középiskolás is részt vett a foglalkozásokon; a középiskolások ezzel az előírt ötven óra közösségi szolgálatnak is eleget tettek.

A táborozás idején rengeteg színes program és műhelyfoglalkozás foglalta le a gyermekeket. Például a tájház fészerében kreppvirágot készítettek, mint ahogyan tették ezt sokan a Rába vidékén évtizedekkel ezelőtt: télvíz idején, a farsangi rönkhúzáskor a hagyományok szerint papírvirággal díszítették a kocsit. De nem maradhatott ki a programok közül a kukoricacsuhé-fonás, valamint a szalvétatechnikával díszített fa tolltartó készítése sem: a kézügyességet és nagy odafigyelést kívánó kézi munka rejtelmeibe az Apátistvánfalván élő Doncsecz Józsefné Ili néni avatta be a gyermekeket.

Az első nap legjobban várt pillanata a közösen készített, kemencében megsütött kenyér „kivetése” volt – árulta el Labritz Bálint, aki két testvérével együtt érkezett a 2010-ben át­adott Szlovén Tájházba. A vépi mezőgazdasági szakképző iskola diákja hozzátette, a táborlakók mindegyike otthonában, estebédként, családi körben fogyaszthatta el a kalákában készült cipót.

A frissen sült kenyér „kivetése” mindenkinek nagy élmény Fotó: Horváth R. László

A hét második felében a táborlakók játékos formában megismerték eleik földműveléshez szükséges munkaeszközeit. Sok-sok nevetés kísérte a fiúk táncát zsomporral a fejükön. A (rozs)szalmából font fületlen kosárkákat nevezik „kópicnak”, illetve „zsompornak”, a köznyelv szakajtóként ismeri a kenyérsütéshez használt alkalmatosságot. Felsőszölnökön több mint tízféle, spirálfonással készült használati eszközzel rendelkezett még a századelőn is egy-egy háztartás.

A táborban arra is lehetőség nyílt, hogy az anyaországban lévő Bukovniško kalandparkban „hegyet másszanak”, a Moravske Toplicei termálfürdőben pedig lazítsanak a szlovén hagyományőrzők.

Doncsecz Boján harmadik alkalommal vett részt a hagyományőrző tábor programján. A fiatalember az idén először segítőként érkezett, naponta harminc kilométert biciklizett rábatótfalui otthonától.

– A kitűnő hangulat miatt is nagyon jó ide visszajárni, hiszen újra találkozhattam egykori diáktársaimmal, tanáraimmal és volt osztályfőnökömmel – mondta a szentgotthárdi Vörösmarty gimnázium tanulója.

A szlovén hagyományőrző tábor rajzolással, a segítő diákok által szervezett sportjátszóházzal – és közös szalonnázással ért véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában