civil

2019.09.12. 11:38

A szőlő és a bor ünnepe Vaskeresztesen

A helyi önkormányzat és a Kőszeg Környéke – Vaskeresztes és Környéke Hegyközség immár tizennegyedik alkalommal hívta a falu és a Vas-hegy környező településeinek magyar, osztrák és horvát nemzetiségű lakóit szüreti vigasságokra.

Civil Tudósítónktól

Fotók: VN/László Antal

A látványos rendezvény résztvevői az Alpesi Fogadó és Borház melletti téren gyülekeztek. Vonulásra készen érkeztek a felcicomázott vaskeresztesi, pornóapáti, horvátlövői, nárai vontatmányok a víg kedélyű utasaikkal.

Fotók: VN/László Antal

Rendőri felvezetéssel indult a menet végig a falu mindig virágos, rendezett és tiszta főutcáján, élen a zenekarral és helyi hagyományőrzőkkel, akik végig táncolták az utcát. Az a helybéli, aki éppen nem vonult, a háza előtt várta a menetet süteményekkel terített asztallal és töltött poharakkal.

A falu végén kialakított közösségi téren vendéglátó sátrak és színpad várta az érkezőket. A házigazdák – Krancz Imre polgármester és Böröcz Tamás hegyközségi elnök – köszöntötték a település lakóit és valamennyi vendéget, megköszönve mindazok fáradozását, akik azon igyekeztek, hogy a már hagyománynak tekinthető rendezvény minél színvonalasabb és vonzóbb legyen. Majd a hegybíró Benke Alina a szokásoknak megfelelően engedélyt adott a szüret megkezdésére.

Leöblítik az út porát a legények

Innen színes műsor kezdődött: felléptek a helyi hagyományőrző énekesek és táncosok, színpadra állt a Pornóapáti Vegyeskar, a Horvátlövői Slavuj Nemzetiségi Ének és Táncegyüttes, valamint a Nárai Örökzöld Nyugdíjas Klub Énekkara és a Pornóapáti Tánccsoport. A kísérőzenét a Városlődi Johanns Kapelle sváb zenekar biztosította.

A csepergő eső senkit nem zavart abban, hogy a hegy felé induljon, ahol a boros gazdák nyitott pincékkel és finom Kékfrankos, Zweigelt, Oportó, Cabernet Savignon és Merlot, ásványi anyagokban dúskáló testes boraikkal büszkélkedve kóstolóra invitálták a betérőket. A Vashegy keleti oldala estébe hajlóan vidám nótaszótól visszhangzott.

A rendezvény ott fejeződött be, ahol kezdődött. Vacsora az Alpesi Fogadó és Borházban, és késő estébe nyúló beszélgetés a találkozás örömére. Na és természetesen a hajnalig tartó szüreti bál, ahol a talpalávalót a takser spanzen zenekar szolgáltatta.

Civil/László Antal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!