Magyar László

2018.07.05. 07:00

A Szombathelyen született utazóra emlékeznek idén

Szombathelyen is rendeznek konferenciát Magyar László Afrika-kutató születésének 200. évfordulója alkalmából, és folytatódik a kutatás a Magyar-dokumentumok után: azok újra kiadását tervezik.

Vas Népe

Magyar László emlékére készült szobor az ELTE SEK előtt Fotó: UT

Magyar László Bicentenáriumi Emlékbizottság alakult a napokban az ELTE BTK Portugál Tanszékén megtartott ülésen – tájékoztatott a Göncz Árpád Alapítvány. Magyar László Szombathely szülötte, utazó, Afrika-kutató volt és éppen kétszáz éve született.

Magyar László emlékére készült szobor az ELTE SEK előtt Fotó: UT

Szülővárosában mindig büszkék voltak rá: a város 1925-ben utcát nevezett el róla, 1938-ban emlékoszlopot állíttattak, 1994-ben jelölték meg szülőházát. A most alakult emlékbizottságból sok szervezet kiveszi a részét: a Magyar Tudományos Akadémia, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az érdi Magyar Földrajzi Múzeum, a Magyar Afrika Társaság, a Magyar Afrika Tudástár, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma, Angola és Portugália budapesti nagykövetsége, a Göncz Árpád Alapítvány és a Magyar László Baráti Kör. Magyar László 1848 és 1856 között három nagy utazást tett a mai Angola területén. Bejárta a Kongó és Zambézi folyó vízgyűjtő területét, majd a Cubango folyó és Okavango mocsárvidékét, a Kuanza mellékfolyóit. Kutatási anyagait, útleírását, az általa bejárt földekről készített térképeit hazaküldte a Magyar Tudományos Akadémiának. A kutató születésének kerek évfordulója alkalmából tudományos konferenciákat rendeznek, az egyik Szombathelyen, az ELTE Savaria Egyetemi Központban lesz. A munkáját pedig igyekeznek feltérképezni: Magyarországon, valamint a luandai és a lisszaboni levéltárakban is. Az emlékbizottság célja, hogy további Magyar-dokumentumokat adjanak ki, hogy még többen megismerjék a jeles Afrika-kutatót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában