Ne maradjanak utcán!

2019.12.03. 07:00

A téli hónapokban mindenkinek legyen fedél a feje felett!

Ahogy a hőmérséklet a mínusz értékekhez közelít, egyre többen jelennek meg a Zanati út 1. szám alatti nappali melegedőben, illetve az éjjeli menedékhelyen. Az ellátásban dolgozók kérik a lakosságot, hogy jelentsék, ha valakit a földön fekve, magatehetetlen állapotban találnak.

Tersztyánszky Krisztina

Komoly veszélyeket rejt már a fagyközeli hőmérséklet, a fedél nélkülieket a szállóra hívják

Fotó: Unger Tamás

Szombathelyen az utcai szociá­lis szolgálat autói a téli időszakban nemcsak hétköznap 7-től 22 óráig, hanem szombaton és vasárnap 18 és 22 óra között is járőröznek a városban. Legalább hetente minden olyan emberhez eljutnak, akik az utcán vagy parkerdei, téli szállásnak alkalmatlan helyen éjszakáznak.

Bár van az autóban takaró, konzerv és meleg ital, elsődleges céljuk nem az, hogy kivigyék a szolgáltatást az utcára, hanem az, hogy rábírják a kint lakókat: legalább éjszakára menjenek be a hajléktalanszállóra, ahol meleg étel, ruhapótlás, sőt még orvosi ellátás is a rendelkezésükre áll.

Komoly veszélyeket rejt már a fagyközeli hőmérséklet, a fedél nélkülieket a szállóra hívják
Fotó: Unger Tamás

– Sok bejelentést kapunk – számol be Bencsics András, a FÉHE hajléktalanellátás vezetője. – Gyakran a mentők visznek be valakit a sürgősségire, majd az illető ellátása után minket értesítenek. Az egyik krízisautó a megye egész területére hívható, erre is többször van példa. Szinte minden faluban akad olyan rászoruló, akinek előbb-utóbb szüksége lesz a hajléktalanellátásra. Egy darabig a helybeliek kisegítik ezzel-azzal azt, akiről látják, hogy lakhatatlan épületben húzza meg magát. Ám ezzel nem biztos, hogy jót tesznek neki. Azt kérjük, inkább jelentsék nekünk a problémát, kimegyünk, és biztonságos helyre hozzuk az illetőt.

 

Persze nem mindenkit könnyű becsalogatni. Zsolti és Sándor például a belvárosban, egy megszűnt üzlet áruátvevőjének a fedele alatt húzzák meg magukat egy kidobott matracon. A környékbeli lakóktól élelmet, hálózsákot kaptak. Látogatásunkkor Szabó Tibor szociális munkás hiába unszolja őket, hogy jöjjenek be a szállóra, hiszen esik a havas eső. Zsolti erősködik: most nem érnek rá, mert mennek a hivatalba, gyógyszerért meg pénzért. Némi huzavona után Sanyi, aki felállni se nagyon tud, megadja magát, s hagyja, hogy besegítsék az autóba, Zsolti meg megy ügyet intézni.

Az ellátó szolgálat mindenkit arra kér, ha földön fekvő, nedves ruházatú embert látnak, ha a környezetükben élő fedél nélküli ember szokatlanul viselkedik, hívják a 0680205165-ös 24 órás, ingyenes krízisszámot! Életveszély gyanúja, súlyos vérzés, eszméletlenség esetén pedig hívjanak mentőt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában