Ősszel szentelhetik fel

2018.09.15. 11:30

A tervezettnél gyorsabban halad a templomfelújítás Jánosházán

Hetekkel előbbre járnak a rekonstrukciós munkák a Keresztelő Szent János-templomban, amelyet több mint 40 millió forint állami támogatásból és a hívek adományaiból újítanak fel. Már novemberben megtarthatják a szentelést.

Vas Népe

Folyik a restaurálás. A Szent Margit-szekkónál a magasban Bodorkós Imre plébános és Kóródi Katalin

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

– Mésszel dolgozunk itt a lábazaton, ha azt hagyom önmagában megszáradni, akkor nem lesz egyenletesen szép

– magyarázta az aktuális munkát Szűcs Gergely, akinek egyik kezében az ecset, másikban pedig egy szárítószerkezet. A lábazatot azért mészfestéssel készítik, mert nagyobb igénybevételnek van kitéve, a szentélynél éppen utólagos hozzáigazítást végez a szakember, mert nem ott lett a talaj, ahol korábban volt, a vizesedés ellen egy kavicsréteg kerül a templomfalak aljához. Ez már a festés egyik utolsó fázisa, Kóródi Katalin azt is megmutatta, hogyan szépülnek a mennyezet szekkói. Nem mindennapi lehetőség egészen a festményekig felkapaszkodni egy templomban, s nem is akármilyen templom: 1734 körül épült, 1779-ben az Erdődy család költségén nagyobbították meg, és építették át klasszicizáló barokk stílusban.

Folyik a restaurálás. A Szent Margit-szekkónál a magasban Bodorkós Imre plébános és Kóródi Katalin
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Bár még „állványerdő” van a templomban, nagyon jól haladnak a munkákkal, a jövő héten döntenek arról, mikor legyen a templomszentelés, valamelyik november végi, decemberi szombaton lesz valószínűleg – árulta el Bodorkós Imre plébános. Egyeztetnek a kivitelezőkkel, és természetesen dr. Székely János püspökkel is az időpontról. A szentély kövezése már elkészült, ez a teljes templom 30 százaléka, a festés után bontják el az állványokat, utána a főhajót is kövezik, ez egy hónap körülbelül. A teljes felújítás nagy része állami forrásból valósul meg, és a hívek is hozzátettek. – Az adományokból két belső ajtó készült, szentpéterfai asztalosmesterek készítették tölgyfából, és a villamos hálózat is adományokból újul – sorolta a plébános. – Azt tervezgetjük, hogyan lehetne úgy megvilágítani a templomot, hogy a funkciónak is megfeleljen, és előhozza a szekkók szépségét. A festmények hamarosan teljes pompájukban lesznek láthatók: a kupolában, a szentély fölötti diadalíven, ahogy Szent István felajánlja koronáját a Szűz Anyának, Szent Imre herceg, Szent László király, Árpád-házi Szent Margit és Árpád-házi Szent Erzsébet. – Hátul volt még Szent Ferenc-ábrázolás, azt az 1960-as években festhették fel, valószínűleg földrengésben sérült meg – idézte fel. És kiemelte a két, Vas megyéhez köthető személyt is. Az egyik Boldog Brenner János. – Talán mondhatjuk azt, hogy a boldoggá avatás után az első ilyen jellegű ábrázolás készült el itt – hangsúlyozta. A másik Mindszenty József, a híradások szerint nagyon közeli az ő boldoggá avatásának időpontja is, a plébánia területén a bíborosnak egykor éltek rokonai – fűzte hozzá a személyes kötődéshez. BÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában