Felújítás

2018.12.15. 07:00

A Trianon-kereszt – A kőszegi fejlesztések közül ez az első

Felújították a Trianon-keresztet, és kilátópont is létesült az Interreg Ausztria –Magyarország határon átnyúló együttműködési programban.

Tóth Kata

A hűség napjához kötődve avatták föl a felújított keresztet, amely nyolc méter magas – a háttérben látható

Fotó: Ohr Tibor

A Kálvária-templom mögötti kirándulóhelyen Chernel Kálmán 1882-ben állíttatott kőpadot, 1936-ban a békediktátum mementójaként vasbeton keresztet építettek a hegyoldalban. 1945 után a szigorúan őrzött határrészhez tartozott, 1989 után lett újra szabadon látogatható,1993-ban egyszer már felújították – HuberLászló polgármester idézte fel a kereszt történetét, és emlékeztetett: Trianon csapása után a vasfüggöny végleg megpecsételte Kőszeg sorsát.

A hűség napjához kötődve avatták föl a felújított keresztet, amely nyolc méter magas – a háttérben látható
Fotó: Ohr Tibor

Az Alpannonia Plus projektben 3,5 millió forintból valósult meg a felújítás, Básthy Béla alpolgármester szimbolikusnak nevezte, hogy az osztrák és magyar partnerek összefogásával Kőszegen megvalósult fejlesztések közül elsőként.

– December 14. a hűség napja. Feladatunk az emlékezés, csak úgy tudjuk Trianon fájdalmát egymás számára felfoghatóvá tenni, ha nem engedjük el egymás kezét, fogalmazott Ágh Péter országgyűlési képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában