Eötvös-ingával számos olajmezőt találtak

2019.09.14. 10:00

A világhírű fizikus tiszteletére emléktáblát avattak, konferenciát tartottak kiállítás nyílt Celldömölkön

Eötvös Loránd a Ság hegyen végezte első torziósinga-méréseit 1891-ben. Ennek emlékére, illetve a világhírű magyar tudós halálának 100. évfordulója tiszteletére kétnapos programot rendezett az Eötvös Loránd Geofizikai Alapítvány és a helyi önkormányzat.

Merklin Tímea

Szemben: Pályi András alapítványi elnök

Fotó: VN/PG

Az „Eötvös Loránd munkássága és Ság hegyi kötődése” című eseménysorozat része volt, hogy az alapítvány által készíttetett, az önkormányzat által támogatott emléktáblákat avattak: a kísérlet helyén, a hegy felső platóján, a másikat a jubileum alkalmából a Bányász Múzeum oldalán.

Tegnap neves professzorok emlékeztek meg egy konferencián Eötvös Lorándról, munkásságáról és hatásáról a Kemenesaljai Művelődési Központban, amelynek aulájában kiállítást nyitott meg Pályi András, az Eötvös Loránd Geofizikai Alapítvány elnöke. Amint mondta, a tárlat tabló- és tárlatrendszerekben szerkesztett, átfogó jellegű, bemutatja Eötvös Loránd életét, közérthető módon ismertet meg a fizikus tevékenységével. Itt van egy blokkban a Magyar Olajipari Múzeum anyaga, egy másikban Kovács László fizikaprofesszor gyűjteménye, és láthatók az alapítvány emléktárgyai. A kiállítás két-három hétig itt marad, addig lesz lehetőség megtekinteni.

Szemben: Pályi András alapítványi elnök
Fotó: VN/PG

A Celldömölk számára érdekes 1891-es mérések dokumentációjáról Tóth Jánost, a Magyar Olajipari Múzeum igazgatóját kérdeztük.

– Az idén 50 éves intézményünkben a magyar kőolaj- és gázipar, valamint a vízbányászat emlékeit őrizzük, köztük sok Magyarországon egyedülálló relikviát. Ezek közé tartoznak az Eötvösről készült 4×5 centiméteres minikönyvek és az 1891-es Ság hegyi mérést ábrázoló rézkarc – mondta. – Az Eötvös-ingának köszönhető, hogy 1914-ben Egbellben (a mai Szlovákia területén) kőolajmezőt fedeztek fel, majd 1915-ben ingás méréseket végeztek a már megtalált olajmezőn. Bebizonyosodott, hogy az inga alkalmas szénhidrogén-lelőhelyek megtalálására. A következő évtizedekben az egész világon az Eötvös-ingával kutattak a kőolaj és a földgáz után. Kína legnagyobb olajmezőjét is így találták meg magyar szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában