Kiállítás

2019.05.31. 07:00

Ahogyan a gyerekek látják az igazságot – Pályázati kiállítás a Szombathelyi Törvényszéken

Összesen 108 alkotás került paravánokra, azok pedig a Szombathelyi Törvényszék első emeletére: azt mutatják a rajzok, hogy a gyerekek, fiatalok hogyan látják az igazságot és a jogot.

Bakos Ágnes

A kiállítás június 22-ig látható a törvényszéki folyosón Fotó: Unger Tamás

Mátyás király az igazságos, a börtön épülete, mérleg, számos népmeseelem, bírák, veszekedő gyerekek között igazságot tevő társuk – ezek az alakok jelennek meg a legtöbb alkotáson, így látják a gyerekek a jogot, az igazságot. Tegnap délután nyílt kiállítás abból a 108 rajzból, amelyet a Szombathelyi Törvényszék és a gyöngyösi ZOOM Egyesület közös felhívására készítettek Vas megyei diákok. Az igazság arcai – a jog és bíróság színesben, ezzel a címmel írták ki a pályázatot, amelyre tíz vasi iskolából küldtek pályamunkákat. Kalandnak nevezte a rajzpályázatot, hiszen kíváncsiak voltak a gyerekek jogról rajzolt gondolatai ra – mondta a kiállításmegnyitón és díjátadón dr. Andor Szabolcs, a Szombathelyi Törvényszék elnöke. Nemcsak a Szombathelyi Törvényszék volt a kiíró, országos a pályázat, a vasi fordulóban kategóriánként kiemelt öt-öt rajzot országos döntőbe küldik, majd ősszel lesz az országra szóló eredményhirdetés és tárlat. Nem csak „jogi szempontból” értékelték a munkákat, sőt.

A kiállítás június 22-ig látható a törvényszéki folyosón Fotó: Unger Tamás

A zsűriben ott volt Masszi Ferenc képzőművész, tanár, Sipos Kálmán gyógypedagógus, valamint dr. Gaál Gyöngyi művészettörténész végzettségű bírónő.

A nyitott bíróság program része a rajzpályázat – mondta dr. Andor Szabolcs. Az igazságszolgáltatás iránti bizalom növelése, a jogi tudatosság megerősítése – sorolta a pályázat és a program céljait. Nem mellékes az esetleges pályaorientáció sem – tette hozzá.

Köszönetet mondott a részt vevő iskoláknak, gyerekeknek és felkészítőiknek. Küldtek alkotásokat az Aranyhíd EGYMI, a Dr. Nagy László EGYMI, a Rum-Kastély EGYMI, az Árpád-házi Szent Margit iskola, a Bolyai iskola, az Oladi Általános Iskola, a Paragvári Utcai Általános Iskola, a Nagy Lajos Gimnázium, a Zrínyi iskola és a táplánszentkereszti általános iskola diákjai – vette sorra a nevezéseket és helyezetteket Szabó Ákos könyvtáros. A rajzkiállítás június 22-ig látható a törvényszék folyosóján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában