folyamatosan friss információkkal jelentkezünk

2019.08.23. 12:33

Aki lemarad, az sem maradhat ki a Savaria Karnevál forgatagából!

Szerkesztőségünk tagjai mindent megtesznek, hogy Önök a munkahelyen, a konyhában is átérezhessék a fergeteges történelmi időutazást.

Vas Népe, vaol.hu

Cikkünket folyamatosan frissítjük hangulatos helyszíni helyzetjelentéssel, káprázatos képgalériákkal és élő videós bejelentkezésekkel a Karnevál összes helyszínéről!

Augusztus 23.

Bár a Fő téren már szép számmal gyülekeznek az emberek, ez a körülötte lévő kisebb karneváli helyszínekről még nem mondható el.

A Berzsenyi téri Magyar Udvarban előszeretettel fotózkodnak a nézelődők az újdonsült Savaria felirattal. Ott jártunkkor a technikusok már javában hangoltak a tizennégy órakor kezdődő gyermek népzenei és néptáncegyüttesek bemutatkozójára. Az udvarban minden este, huszonegy órakor táncházban vehetnek majd részt a táncoslábúak az Ungaresca Táncegyüttessel és a Boglya Népzenei Együttessel.

Szintén délután kezdődik meg a nyüzsgés a Mediterrán udvarban, ami a karnevál ideje alatt Zeneudvar néven fut majd. Egész hétvégén várják a kicsiket és nagyokat délután három órától húsz óráig egy kis környezetbarát kézműveskedésre, használt és kidobásra ítélt anyagok újrahasznosításával. Este hat órakor pedig zenés mesejátékot láthatnak majd a gyermekek a helyszínen.

Több egyesület is várja az érdeklődőket a Szent Márton utcában, a Civil korzón a karnevál ideje alatt.

A CSEHÖT érzékenyítő játékokkal, elméleti kvízekkel szórakoztatja a közönséget, a résztvevőket pedig ajándékokkal jutalmazza. A Vas Megyei Mentésügyi Alapítvány standjánál bemutatják a régi eszközöket és újraélesztést is lehet tanulni az ambu babán. A Sakura Egyesület pedig városnéző túrákon mutatja be a várost és a nevezetességeket. De idén, ma este hat órától kocsma túrára is várják a jelentkezőket.

Borok utcája

A karnevál elengedhetetlen helyszíne, a kikapcsolódni vágyók egyik kedvence a Borok utcája a Rákóczi Ferenc utcában. 14:15-től Castiglion Fiorentino történelmi zászlóforgató csoportja, 15:30-tól Langaléta Garabonciások: Vitézi mókák, kunkori történetek, 16:00-tól a Zgano tamburazenekar 17:20-tól a Vásári csetepaté a Savaria Legio Egyesület szórakoztatja a közönséget. 18:00 Gulyver Utazásai – zenei élményutazás kezdődik, majd a Sin Seekers, később pedig a Beatrice lép színpadra. Az estét tüzes show zárja.

Sörtér

Aki a borok helyett inkább a folyékony kenyeret választaná, annak az Isis tömbbelsőt érdemes felkeresnie, ahol idén is a söröké a főszerep. Itt 16 órától vásári csetepaté kezdődik, majd Szombathely Város Fúvószenekara hallható a Sörtéren. 20:30-tól Fényfestés lesz, majd a Rariogram zenekar és a Tom Kondor Band zenél. (LG)

 

A római légiók mustrájával kezdődött meg a katonai hagyományőrzők programsora

Az elsőtől a negyedik századig terjedő időszak római hadseregeit megjelenítő alakulatok köszöntötték a közönséget 10 órakor a Történelmi Témaparkban. Az esemény a XX. Savaria Történelmi Karnevál katonai hagyományőrző találkozójának ünnepélyes megnyitóját jelentette.

Délelőtt kezdődtek a programok a Ferences kertben a hagyományőrző csoportok bemutatóival, akiket majd délután és a hétvégén is láthatnak az érdeklődők. Az antikvitásban, az 1. században a városfalon kívül eső területre több mint másfél évtizede alakítottak ki témaparkot. A lelátókon helyet foglalóknak dr. Katona Attila történész rögtönzött helyi vonatkozású történelemórát: a hadak felvonulása előtt beszélt Savaria alapításáról, a kolónia rangot kapott településekről, a Borostyánkő útról is. A mustrán öt csapatot láttunk – ezeket is bemutatta egyenként – az élen a Legio XV. Apollinaris II. cohorsa, melynek leszerelt veteránjai a város első lakóit adták. A Duna melletti Brigetioban (Komárom) flottaszolgalátot is nyújtó Legio I. Adiutrix, a Legio Leonum Valentiniani, a Lancearii Savarienses, egy a palotagárda alakulatai közé tartozó lándzsás katonai egység, melynek egyik parancsnoka Szent Márton apja volt és a germániai limes mellől, Ingolstadtól érkező Legio III. Italica Concors.

Ave Savaria, Ave Militares! köszöntéssel üdvözölte dr. Puskás Tivadar polgármester a felsorakozó antik hagyományőrzőket, akik jelentést tettek, hogy készen állnak feladataik elvégzésére. – Időutazást teszünk minden évben azzal, hogy bemutatjuk Savaria katonatörténeti múltjának egy darabját. Ma katonai hagyományőrző múzeum tesz tanúbizonyságot arról, hogy Savariának-Szombathelynek értékes, érdekes, követendő múltja van, amelyhez mindig vissza lehet nyúlni – fogalmazott a polgármester, aki a Centurio és a vesszőnyalábokat vivő liktorok kíséretében megszemlélte a csapatokat.

A seregszemle után az Aréna utca 8. udvarán a polgármester megnyitotta a Magyar Honvédség Toborzópontját, melynek célja az idén is az, hogy az érdeklődőket bevezesse a Magyar Honvédség életébe, előrevetítse a jövőt. A felnövekvő generációnak azt mutatják meg, miért érdemes a honvédséget választani akár életpályának, akár szerződéses vagy tartalékos katonaként. Új elemmel bővült az idén a toborzópont: szombaton és vasárnap 14 órakor pódiumbeszélgetés helyszíne lesz a katonatörténeti kiállítás terme. Téma a katonai repülés, a repülésirányítás, a pilótaképzés.

 

Keleti hangulat két helyszínen

Nagy a készülődés a VAOSZ udvarban, ez a helyszíne ugyanis idén a Keleti udvarnak. Ottjártunkkor az utolsó simításokat végezték a helyszínen: igazgatták a színpadot és a sörpadokat: sátrakat állítottak fel a helyszínen, így jöhet eső vagy napsütés, a nézők fedett helyről figyelhetik az előadásokat.

A Keleti udvar mai programja:

15:30-tól Mare Temporis Alapítvány – Hétköznapi élet Napóleon korában –

zenés táncos bemutatója

16 órától Táncbemutatók a misztikus kelet világából

1. Tobischka Kata és az 1001 Tánccsoport

2. Főnix Tánccsoport

3. Déri Kata

4. Tácsik Gabriella és a Thara Tánciskola

5. Francsics Viktória – indiai táncelőadás

6. Aladdin – Westside TSE – hipp-hopp táncbemutató

7. Aster és a Kőszegi Orientális Táncklub

8. Mira Orient Art

9. Ambrus Viktória Kamilla

10. Freya & Inanna

11. Shamila és ISIS Gyöngyei

12. Shererah Hastánc

A másik régiégi-új helyszínre, a Belsikátorba költözött idén a Szultánia-Miraculum. Nemcsak a remek szórakozást nyújtanak, hanem jótékonysági helyszín is egyben – idén is gyerekeknek gyűjtenek. A hastáncosok már pár fellépésen túl vannak: kora délután tartották első bemutatójukat a sikátori színpadon. Kísérőprogramjaik már délelőtt 9 órától megkezdődtek: hennafestésre, csillámfestésre, tetoválásra, hajfonásra, háremfotózásra jelentkezhetnek gyerekek és felnőttek. Jósoltatni is lehet: a jósdában kézírásból mondják meg a jövőt, valamint van asztrológusukat is kérdezhetik azok, akik a csillagok állásából kérnének a jövőjükre vonatkozó iránymutatást.

Ma délutáni programjaik:

16.30 Ungaresca Táncegyüttes

17 óra Keleti Gyermekfoglalkoztató

21.15 Westside TSE Aladdin – MOA közreműködésével

Élőben jelentkezünk a Vas Népe-standról

Három napon át 16 és 17 óra között mesélünk a gyerekeknek. Személyes találkozásokat szerveztünk a mindennapok hőseivel, és könyvből mondott mesékkel, „szemtől szembe” beszélgetésekkel szeretnénk élményt nyújtani. Vendégeink között lesz tűzoltó, mentő, katona, vadász és híres sportoló is. Valamennyien kedvenc meséiket hozzák ajándékba az arra járóknak, nem csak kicsiknek, de a kísérő felnőtteknek is érdemes meghallgatni.

Németh Balázs Vas Népe megyei üzletszervezési vezető invitálja az érdeklődőket:

Dévai Boglárka mesélt a gyerekeknek

Fotóriporterünk megörökítette a legjobb pillanatokat:

 

Élőben a felvonulásról

 

A Fran Palermo koncertret is megnéztük

A karneváli este legyen olyan, amikor nem műanyag, hanem üvegpohárból isszuk a bort, és tízlépésenként koccintunk. Pénteken sötétedés után utolért és elkapott minket a Fran Palermo zenéje, miatta nem vágtáztunk át a Fő téren. Egy kicsit indie, egy kicsit rock and roll, egy kicsit afropop kevergett a Fórum színpadon, megnéztük, mit énekel ez a 25 éves fiú szemébe lógó hajjal. Henri Gonzo hihetetlenül laza, este is napszemüveget hord, bátran utazik a különböző műfajokban, hogy kijöjjön belőlük valami egyedi és a kikapcsolódáshoz különösen ajánlott vitalitás. Sok zenésszel áll színpadra, billentyűs, ütősök, fúvósok fűszerezik a hangulatot, ami aktuálisan belesodorta a hallgatóságot az éjszakába. Nem tudja, milyen borokat kóstolni, szappanokat szagolgatni, csattogó lepkét tologatni koncert közben, kipróbálni a fapuskát, a fejrevaló virágkoszorút, a kerámiák és bőráruk után ezüst ékszereket mustrálni. De azt nagyon is jól tudja – és ismeri a hatást -, milyen az a zenében kifejezett mediterrán érzés, ami életre kél, amikor a sült kolbászok mellett egy férfi felkér egy nőt táncolni. Fran Palermo, forró nyár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában