filmes alkotások

2019.04.16. 07:00

Arany Vaddisznót ért a zombiparódia a Vas-Film fesztiválon

A művelődési központban két napon át peregtek a független filmes alkotások a Vas-Film fesztiválon.

Kozma Gábor

A sci-fi kategória díjazottja, Szabó Attila Fotó: Horváth Balázs

– Csaknem hatvan filmes dolgozatot mutattunk be két nap alatt, ebből harmincnyolc versenyzett. Egyik sem unalmas, mi több, az idei kollekció igényesebb volt a korábbiaknál – mondta Meskó Krisztián fő szervező. – Valóban más a technika, laptopra jönnek a filmek, mondhatnánk letöltjük a fesztivált. Ez persze nem pótolhatja a személyességet – tette hozzá. A skála széles volt, a poénoktól a komoly dokumentumokig, a játékosságtól a drámákig.

Kovács Péter polgármester kettős szerepet vállalt: házigazda és zsűritag volt. –Szeretem a filmeket, és örülök, hogy másodszorra is megrendezhettük az eseményt. Sok alkotást láttam, s mind tanulságos volt – jegyezte meg. Koszorús Judit, a művelődési ház vezetője pedig azt emelte ki, hogy a résztevők valódi közösségként viselkedtek: közös filmnézés, majd más programok és közös ebédek, vacsorák: ez így, együtt a Vas-Film védjegye.

A sci-fi kategória díjazottja, Szabó Attila Fotó: Horváth Balázs

A filmek sokszínűek és sok­ágúak voltak. Zentáról (Szerbia) már tíz éve érkezik egy csapat, közülük most Szremkó Bettina és Kószó Patrik tűnt ki pár perces, átgondolt fricskájával. Regős Ábel Bérlők című egyperces dolgozata nagyot ütött: a csinos, szőke hölgy és trendi-kopasz, szemüveges barátja egy belvárosi lakást vesz ki, a bérbeadó örömmel nyújtja át a kulcsot az intelligens párnak. Amikor elmegy, a nő és a férfi lehúzza álarcát, a néző pedig egy roma párral és ki nem mondott kérdések sokaságával szembesül. Voltak hosszabb dokumentumfilmek is. Mint például a Boros Ferenc–Horváth Zoltán készítette A barakkváros foglyai vagy az Oravecz János forgatta Laktanyából lett emlékezet.

A kétnapos fesztivál lazább része vasárnapra esett, akkor mutatták be a rövid, poénokra épülő kisfilmeket. Többségük két-három perces, de ilyen rövid idő alatt is lehet érvényes mondandót közölni. A kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium Filmműhelyének színeiben versenyzett Lieb Lili és Sára, utóbbinak a Tányér szélén című szösszenete érdemelt figyelmet. És még Palkovits Eszter Ön-por(tré)ja, amely igazi filmes erényeket csillantott. Érdekes volt Grünwald Dávid Látomás című dolgozata, Sátori Zsuzsanna Redwood!-ja. Monory Csaba Csoportképe a vizuális információ tartalmát járja körül, olyan erős személyiségekkel, mint Pettendi Szabó Péter, Gyetvai Zoltán és Radu Igazság. Pintér Bálint Csak egy cég a völgyben című kisjátékfilmje ügyes zombiparódia, megnevettet. Érdekesség, hogy megjelentek a nagy költségvetésű filmek a fesztiválon (Király Levente: Piedone nyomában, Poroszka Magyar Zsolt: Azori). Nincs gond velük, de az igazi verseny­terepük a profi fesztiválok. A függetlenfilmezés egyik sajátossága a law budget, vagyis az alacsony költségvetés (értsd: saját zsebből).

A fesztivál zárásaként számos díjat adtak át, a legfontosabbak: Arany Vaddisznó díjat kapott Pintér Bálint (Csak egy cég a völgyben), Dokumentumfilm díjat Horváth Zoltán–Boros Ferenc A barakkváros foglyai és Monori Csaba Csoportkép című műve. Legjobb művészfilm díjat vehetett át Grünwald Dávid, legjobb drámai film lett Regős Ábel Kék órája. Legjobb játékfilmes díjban részesült Timkó Imre Magamba zárva. Kísérleti film díjas lett Palkovits Eszter Ön-por(tré) című műve. Animációs díjat kapott Lieb Sára. Díjazták a kőszegi és a zentai filmes műhelyt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában