Hamarosan közpark lesz

2019.01.31. 07:00

Átadták a ciszter kolostor mögött a felújított Várkertet Szentgotthárdon

Alig fél év alatt elkészültek a szentgotthárdi várkert felújítási munkái – a parkot hivatalosan tegnap délután adták át.

Tersztyánszky Krisztina

Huszár Gábor polgármester a helyszínen

Fotó: Szendi Péter

A zöld város kialakítása programban a település 239 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott, amiből 170 milliót költhettek a Várkert fizikai átalakítási munkáira. A kivitelezés tavaly májustól október végéig zajlott. Aki tavasszal sétált utoljára a kolostor mögötti hatalmas parkban, az ma talán rá sem ismerne.

Kényelmes sétányokká alakították a Várkert útjait, felújították a növényállományt és a szabadtéri színpadot, amely mellett két energiaoszlop gondoskodik a rendezvények zavartalan áramellátásáról. A volt városi strand helyén egy különleges, tavat is magában foglaló parkrészt alakítottak ki. A tóban látványos forgatórendszer fogja cirkuláltatni a vizet. Felújították az illemhelyeket, amelyek napközben egész éven át nyitva lesznek. Új padokat helyeztek ki, gyógynövénykertet, öntözőrendszert és a komposztálót alakítottak ki, a gyerekeknek pedig homokozót.

Huszár Gábor polgármester a helyszínen
Fotó: Szendi Péter

Huszár Gábor polgármester az átadón megjelenteknek elmondta, hogy a tervezési és engedélyezési folyamat több időt vett igénybe a tervezettnél. Ennek legfőbb oka a történelmi múlt: az újonnan kialakított barokk kertet a 270 évvel ezelőttihez hűen kellett megvalósítani, és régészeti feltárások is folytak a területen, melyek során érdekes leletek kerültek elő. Ezeknek értékelésével, bemutatásával még foglalkozni fognak.

A városvezető azt is elárulta, hogy a faállomány felmérése sajnos sok betegséget tárt fel. Ezért több, mint száz fát ki kellett vágni, a helyükre viszont még többet ültettek, méghozzá nem véletlenszerűen, hanem a kertépítők javaslata alapján kiválasztva. A fákon kívül sok száz cserjét, vízinövényt, fűfélét és gyógynövényt telepítettek parkban. Bár a várkert pillanatnyilag kopárabbnak látszik, mint volt, a buja élővilág helyét néhány év múlva elfoglalják a felcseperedő új növények. A felújításnak fontos hozadéka, hogy a zsúfolt belváros helyett a parkon át vezethet a hamarosan megépülő, az Eurovelo hálózatába csatlakozó kerékpárút.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában