Vasi viharkárok

2017.09.11. 07:30

Levonták az augusztusi vihar pusztításának tanulságait az erdőkben

ŐRSÉG A természetes, elegyes erdők jobban ellenállnak az orkán erejű szeleknek, mint a „rendezett” fenyvesek – olvasható dr. Németh Csaba, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője összefoglalójában.

Bakos Ágnes

Foto:

Augusztus 10-én pusztított orkán erejű szél Vas megye nagy részén. Elsősorban a megye déli része, az Őrség volt érintett, a nem hivatalos mérések 220 kilométer/órás szélsebességet jegyeztek fel Bajánsenye térségében.

Ahogy az épített környezetben, úgy a természetben is különböző mértékben jelentkeztek károk a szélvihar nyomán. Azóta bejárták a természetvédelmi szakemberek a területet, felmérték, hol, milyen pusztítást végzett a szél.

Dr. Németh Csaba, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője azt írta: a fenyők nem voltak ellenállóak. – Az Őrségi Nemzeti Parkban található erdők jelentős részét alkotják azok az erdeifenyő-állományok, amelyek fáit sorokba ültették. Ezek az erdők nem voltak képesek hatékonyan ellenállni a szélviharnak. A kárfelmérések alkalmával jól látszott: a fák sorai között és a koronák alatt akadálytalanul száguldott a szél, dominóként döntötte le vagy törte derékba azokat elsősorban ott, ahol korábban tarra vágott foltok bontották meg az állományt – írta az összegzés.

Közben a több fafajból álló, úgynevezett elegyes erdőkben sokkal kevesebb fát döntött ki vagy tört ketté az augusztusi orkán erejű szélvihar, mint a kizárólag erdeifenyőből álló erdőrészletekben.

A szabálytalan rendben álló, erős ág- és gyökérrendszerű, többféle fajú, eltérő koronaalakú lombos fákon nem nagyon talált fogást a szél – ilyen területeken csupán a beteg fák dőltek ki.

A cserjékből és alacsonyabb fákból álló erdőszegély természetes légterelőként működött: a szelet az erdő fölé kényszerítette a facsoport.

Jelentős csapadékkal nem járt az aznap esti vihar, de a természetes erdőknek az esőre is volt „válasza”: a vastag avartakaró, a földön fekvő sok holt faanyag szivacsként szívta fel a hirtelen lezúdult esővizet, meggátolva annak további pusztítását.

Az osztályvezető azt írta: a vihar utáni tapasztalatok nemcsak a természetvédelmi szakemberek, de a figyelmes erdőjárók számára is egyértelművé tették, hogy az időjárás szélsőségeivel csak a természetes úton létrejövő, a természet rendje szerint működő erdők képesek dacolni. Erre, a „természetesen rendetlen” elegyre kellene lecserélni a nemzeti parkban még megtalálható erdeifenyő-ültetvényeket. Ezzel a cserével készülhetne fel az Őrség az egyre gyakoribbá váló időjárási szélsőségekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában