civil

2019.03.21. 09:07

Az apákat ünnepelték Jánosházán

Az apák máshogy nevelnek – erről is szó volt az édesapák ünnepén. Reményik Sándort idézte és Boldog Brenner Jánosról is beszélt a jánosházi alkalmon dr. Székely János püspök.

Civil tudósítónktól

Szent József ünnepén az édesapákat köszöntötték a jánosházi Keresztelő Szent János Plébániatemplomban. Dr. Székely János püspök mutatott be szentmisét a plébánia lelkipásztoraival, vele együtt misézett Bodorkós Imre esperes, plébános, Kaszás Csaba káplán, Tokár János és Németh Imre, a plébánia ferences kisegítő lelkészei.

Nagyon sokan elfogadták a meghívást a szentmisére, a templom megtelt hívekkel. Köszöntötték a főpásztort, majd a gyerekek adtak hálát édesapjukért, az apák gondoskodásáért. A püspök is köszöntötte az apukákat, nagypapákat, elmondta, hogy Európában öt-hatszáz éves hagyomány az apák József-napi köszöntése. Reményik Sándort idézte Szent Józsefről: a költő szerint az evangéliumban kevés szó esik Szent Józsefről, csendes ember volt, de a szerepe meghatározó.

 

A megyés püspök szentbeszédében arról beszélt, mi mindent tanulhat egy gyermek az édesapjától. Alapvető emberi értékeket, életbölcsességet, önfeláldozást, emberséget. A fiúk életében különösen fontos az apai minta, hiszen ők kicsit máshogy nevelnek, mint az édesanyák.

Boldog Brenner János családját példának állította, de saját, személyes élményeit is megosztotta az alkalom résztvevőivel. A biztos családi háttér, a követendő apai példa olyan szikla lehet, amelyre a gyermek később a saját családi életét is építeni tudja. A szentmise végén áldást mondott a családokra, édesapákra, gyerekekre, végül kötetlen beszélgetésre nyílt lehetőség a templom udvarán.

Horváthné Kulcsár Gyöngyi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!