A Feltámadás lesz a hattyúdala

2019.05.23. 07:00

Az első előre bejelentett váltás a zenekarnál: Madaras Gergely jövőre elmegy

Az elmúlt és a következő, 2019–2020-as évad kortárs zenei hangversenyeiről tartottak sajtótájékoztatót tegnap a Szimfónia Kávézóban.

Merklin Tímea

Dr. Puskás Tivadar polgármester, Kiss Barna zenekar-igazgató, Koczka Tibor alpolgármester és Thomas Kornél karmester

Fotó: Cseh Gábor

A város zenetörténetét és az első Varázsfuvola-előadást elevenítette fel köszöntőjében dr. Puskás Tivadar polgármester. Madaras Gergely karmester egyebek között Puccini a közelmúltban a sportházban bemutatott Bohéméletéről beszélt, amelyhez hasonlóan Verdi Rigolettóját is színre viszik, szintén Hábetler András rendezésében. Mint mondta, fontos a tehetséges operarendező humorát és maiságát kiemelni, ő nem lebutítja a műveket, hanem valóban közelíti a mindennapokhoz, hűen megmutatja, hogy az érzések kortalanok, ugyanúgy átéljük a fájdalmat, a szerelmet, a csalódást.

A karmester elmondta: a Szimfónia-bérlet mellett két éve el kellett indítani a Harmónia-bérletet, mert kint ragadtak az érdeklődők. A Szimfónia-bérletek rendszerint már akkor elkelnek, amikor még ki sem hirdették, az új bérlet nagy része is gyorsan elkel, a többi eladásához kell még egy kis PR-munka. A Rigoletto mindkét sorozatban benne lesz. Madaras Gergelynek ez a hatodik éve a zenekarnál, amelynek végén elköszön. A hírt – mint a zenekar életében első előre bejelentett váltást, ami ráadásul barátsággal történik – meglepetten fogadta a polgármester, és megköszönte a sikeres és eredményes éveket. A hattyúdal a 2020-ban vezényelt Mahler-szimfónia lesz, ami egy olyan mű (a „Feltámadás” címet viseli), amiért karmester lesz az ember – mondta Madaras Gergely, hozzátéve: a munka egyhatoda még hátravan, sokat fog még mesélni a Hangos látás, színes hallás koncerteken, és Szombathely mindig ott marad a szívében.

Dr. Puskás Tivadar polgármester, Kiss Barna zenekar-igazgató, Koczka Tibor alpolgármester és Thomas Kornél karmester
Fotó: Cseh Gábor

Kiss Barna zenekar-igazgató a különleges koncertekről beszélt, ahol megszólalnak az emberi hangra jobban koncentráló oratorikus művek, vagy például Hacsaturján Hegedűversenye és Muszorgszkij–Ravel: Egy kiállítás képei; valamint a bérleteken kívüli produkciókról, amelyek nagyon népszerűek, mint például a Hol­lywood Classics, a karácsonyi vagy a szilveszteri koncert.

Thomas Kornél karmestertől megtudtuk, az ő dolga az lesz, hogy amerikai stílust, könnyű pophangzást, dzsesszes jelleget hozzon a következő évadba, szórakoztató, de komoly zenét. Az ifjúsági koncertekről elmondta, hogy meg tudja nevettetni a közönséget a lazább, poénokat sem nélkülöző szövegekkel, sikeres az élvezet felől magyarázni a zenét.

Koczka Tibor alpolgármester kiemelte: a zene összehozza az embereket, ezért népszerűek a bérletek, és hogy Szombathely a legboldogabb város, abban a szimfonikus zenekar munkája is benne van.

A továbbiakban szó esett arról, hogy akkor tud erős lenni a város, ha nagyobb térségben tud gondolkodni. A kulturális szolgáltatásokkal nemcsak a Szombathelyen lakó 70-80 ezer embert kell kiszolgálni, hanem a környék (ahonnan 20-30 perc alatt elérhető Szombathely) 330 ezres lakosságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában