Ismét a szívekbe találtak

2019.05.01. 07:00

Az Isis Big-Band ismét megtöltötte a Bartók-termet

Mint mindig, most is hatalmas sikere volt az Isis Big-Band hagyományos, filmzenés koncertjének a Bartók-teremben. Még a lépcsőkön is ültek, annyian voltak – és nem is csalódtak. A 11. alkalommal felcsendülő filmzenék/átiratok helyi unikummá váltak.

Kozma Gábor

Horváth Meggie és Pintér Róbert a színpadon

Fotó: VN/Sadness

Lehetetlen küldetés, Rózsaszín párduc, Apáca show és egy szellem, a Ghost, no meg az elmaradhatatlan Nevem Bond, James Bond. És máris kész a különleges szombathelyi zenés filmkoktél az Isis Big-Band jóvoltából és a nívós közreműködők révén.

Romeo Dell’Amico és Horváth Meggie amúgy is fogalom a zenei életben, de ha ráadásul olyan zenész ül a zongoránál, mint Vas Andor István és olyan férfiú dirigál, mint Pintér Róbert – adott a hangulati gyúelegy. A Swing nagyjai koncert már eleve nagy lendülettel indult a legendás Mission: Impossible betétdalával. Amelytől megborzong az ember, de a csapat ehhez még hozzá is tett. A jól vágott filmes betétek – Horváth Zoltán értő munkája – a zenefolyammal olyan egységet alkotnak, hogy Tom szépen le is jött a vászonról, még ha virtuálisan is. A lendületes nyitány után aztán szívünkbe lopakodik A rózsaszín párduc Peter Sellerrel, alkalmat adva az IBB-nek, hogy megcsillantsa zenei humorát, a közönség elé tárva a kisebb szólókat, színesítő betéteket. Majd a terem tapsviharban tör ki, amint megjelenik a színen Romeo Dell’Amico, vagyis Rommy. A szombathelyi olasz művész a Ghost örökzöldjét adja elő olyan mély átéléssel (és veretes profizmussal), hogy a nézőtéren elkezdenek kinyílni a zsebkendők… Na de ilyen a mozi, amint azt Fellini mestertől tudjuk: könny és nevetés, vígjáték és dráma.

Horváth Meggie és Pintér Róbert a színpadon
Fotó: VN/Sadness

Horváth Meggie – az IBB mellett – ennek a műsornak a fundamentuma, sztárja. Őstehetség: nincs szüksége kellékre, ahogy kiáll és elkezd énekelni, az maga a szépség. Egyenrangú segítője a vokál (Borsos Beatrix, Kiss László), melynek erőssége a kiváló hangadottságú Cser Ágnes. Az est fénypontja, amikor minden szól: az együttes a maximumon pörög, Meggie és Rommy párban énekel, a vokál rásegít, a filmkockák száguldanak a vásznon: ez a kavalkád egyfajta felszabadító könnyedséget ad az embernek. Patetikusabban szólva, megemeli az élményt, közelítve a katartikus állapot felé. Egy ilyen sodró lendületű hang-látvány folyamnak a legsebezhetőbb része a finálé. Hiszen úgy kell búcsút inteni, hogy ne a vége, hanem az egész élménye maradjon meg. Nos, ezen az estén ez is sikerült.

Az Apáca show sztárja, Whoopi Goldberg is megcsodálta volna Meggie-t, amikor fülbizsergetően borzolt-rekedtes hangján belevágott a Oh Happy Day-be, megerősítve a Sándorfi Olga vezette Paragvári utcai általános iskola gyerekkórusával. Harsogott a terem, méghozzá duplán, mert a közönség átvette a ritmust és a dallamot. Hát, ez tényleg egy boldog nap volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában