Gépészmérnöknek tanul a kínai lány

2019.01.04. 19:54

Az ország első külföldi duális egyetemi hallgatója Szombathelyen tanul

Kínai lány a szombathelyi gépészmérnöki képzés első nem magyar duális hallgatója. Danqing Chen nemcsak Vas megyében, de országosan is unikum, mivel angol nyelvű duális képzésben ő vesz részt először Magyarországon.

Merklin Tímea

Danqing Chen, az első külföldi duális hallgató és dr. Fekete Gusztáv egyetemi docens Fotó: Horváth Balázs

Az ELTE IK Savaria Műszaki Intézete már legalább tizenöt partnercéggel működteti a duális gépészmérnöki képzést, így már több duális hely van a hallgatók számára, mint ahányan jelentkeznek. Ezen helyek kitöltése érdekében dr. Fekete Gusztáv egyetemi docens, aki a külföldi hallgatók itteni tanulmányait koordinálja, felvetette a partnercégek számára az előző félévben, hogy a 2018-as tanév elején indult angol nyelvű gépészmérnöki szak tehetséges külföldi hallgatóinak foglalkoztatását is el kellene indítani. Karácsony előtt jelzett vissza az egyik szentgotthárdi partnercég, hogy kínai hallgató(k) iránt érdeklődnének, mivel bővíteni kívánják a kapcsolataikat Kínában lévő gyárukkal. Danqing Chen szerződése azóta elkészült, január közepén kezdi négyhetes gyakorlatát. Naponta fog Szentgotthárdra utazni vonattal, hogy a gyakorlatban is megtanulja alkalmazni, amit az egyetemen tanult.

– Megtiszteltetés számomra, hogy kiválasztott ez az autóipari alkatrészeket gyártó cég, amelynek Amerikában, Spanyolországban, Magyarországon és Kínában is van gyára – mondta a lány.

Danqing Chen, az első külföldi duális hallgató és dr. Fekete Gusztáv egyetemi docens Fotó: Horváth Balázs

Danqing minél hosszabb ideig szeretne majd kapcsolatban maradni a céggel, a BSc tanulmányok után nyitva áll előtte az idén februárban induló MSc képzés, majd a PhD. Aztán haza kell mennie két évre dolgozni, mert ilyen feltételt szab a Kínával való államközi egyezmény. Magyarországon Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal tanul, amelynek alapszerződése, országtól függően, kisebb-nagyobb mértékben eltér egymástól. Nem mindenhol kell a hallgatónak visszatérnie a küldő országba, de Kína esetében ez a kitétel beépült a külföldi tanulmányok támogatásába.

A kínai lány elmondta, jól beilleszkedett féléves tartózkodása alatt a szombathelyi életbe és beváltotta reményeit Magyarország. Talált más kínaiakat, akikkel együtt lakik a Deák Ferenc utcai kollégiumban: például Gao Yan nyelvtanárnő vagy Sun Dong PhD hallgató, aki már két éve él Szombathelyen. A legjobb barátnője egy egyiptomi lány, vele köszöntötték az új évet egy Fő téri kávézóban. Danqing hétvégente a szomszédos országokat látogatja. Sok szabadideje nincs, sokat tanul, az egyetem és a kollégium között ingázik – komoly energiát és időt fektet abba, hogy jók legyenek az eredményei –, ebből kicsit kimozdul majd a Szentgotthárdra ingázással, amit a januári négy hét után nyáron folytat majd egy 15 hetes gyakorlattal, mint a többi duális hallgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában