ezúttal is hirdettek karmester-szemináriumot

2019.06.27. 07:00

Bartók-fesztivál: felpezseg Vasban a komolyzenei élet

A nagy múltra visszatekintő nemzetközi Bartók-szemináriumot és -fesztivált július 12. és 20. között rendezik meg. Idén azonban bővült a fesztiváli helyszínek listája: Sárvár és Kőszeg is csatlakozott a programsorhoz.

Polgár Patrícia

A tegnapi sajtótájékoztatón Káldy Márton és Paksi Liza Fotó: Cseh Gábor

A fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy a Szamosi Szabolcs igazgatta Filharmónia Magyarország ezúttal is meghirdette a szemináriumot, ahova több országból várnak karmestereket szakmai fórummal. A résztvevők nemcsak a kortárs művek autentikus előadásmódját sajátíthatják el Hamar Zsolt vezetésével, hanem Bartók Béla különleges zenei világának megértése által annak értő művelőivé is válhatnak a kurzus végére.

A sajtótájékoztatón ott volt dr. Puskás Tivadar polgármester is, aki hangsúlyozta: Szombathelyen mindig várják a nyarat, a többi között azért, mert ilyenkor ad otthont a város a nívós, nemzetközileg is jegyzett rendezvénynek.

A tegnapi sajtótájékoztatón Káldy Márton és Paksi Liza Fotó: Cseh Gábor

Kiss Barna, a Savaria szimfonikus zenekar vezetője elmondta, különleges élményt nyújt a zenekar tagjainak, hogy a fesztiválon játszhatnak, hiszen minden alkalommal újra tudják gondolni a bartóki irodalmat.

A kurzus mellett változatos programokat is kínálnak a szervezők: Sárváron és Kőszegen nyáresti koncertekkel, Szombathelyen kamarazenekari előadásokkal készülnek, levetítik a Bartók című dokumentumfilmet és premier előtt annak folytatását. Hallhatjuk a Párniczky Quartetet, Sebestyén Mártát a Szent Efrém férfikarral, a karmesterkurzus zárókoncertjén pedig a részt vevő fiatalok kapnak lehetőséget arra, hogy dirigálják a Savaria szimfonikus zenekart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában